הליכי הוצאה לפועל מול חברה בע``מ – איך לפעול?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חברה בע"מ היא ישות משפטית הנפרדת מבעלי המניות שלה, לפיכך אין אפשרות להשית את חובותיה של החברה על בעלי המניות באופן אישי, למעט במקרים חריגים. משמעות הרמת מסך ההתאגדות היא שפעולות החברה ונכסיה שייכים לתאגיד וגם כאשר הניהול מתבצע באופן כושל, כמו במקרה של צבירת חובות, המסך החוצץ מונע ירידה לנכסים האישיים של המנהלים ובעלי מניות.
יחד עם זאת דיני התאגידים מאפשרים לפתוח בהליכי הוצאה לפועל נגד חברה בע"מ, מאחר שהאישיות המשפטית הנפרדת של החברה כשירה לשאת בחובות משל עצמה, אולם בשל ההגנה המשמעותית שמקנה מסך ההתאגדות למנהלים ולבעלי המניות, לא יהיה פשוט לפעול מול החברה.
הרמת מסך ההתאגדות משמש לצורך ייחוס חובות החברה למנהליה ובעלי המניות בה, וברוב המקרים יורם המסך במצבים שבהם השיקולים העסקיים לא הובילו להגבלת האחריות בחברה. מערכת הוצאה לפועל מכירה בקיום הקשיים ובניסיונות להשתמש לרעה במסך ההתאגדות כדי להימלט מתשלום החובות ולהתחמק מהנושים. מלבד הרמת מסך רשאים הזוכים לבקש את פירוק התאגיד אם התקבלה החלטה להפסיק את פעילותו, או כאשר התאגיד הפסיק או לא התחיל לפעול, או מנימוקי יושר וצדק. ברגע שמונה לחברה מפרק כל ההליכים בהוצאה לפועל מופסקים והמפרק הקבוע שמונה על ידי כונס הנכסים הרשמי אחראי על בירור כל התביעות הכספיות.
מהו הליך הרמת מסך ההתאגדות?
זוכים שמצאו עצמם במצב שבו חברה בע"מ חייבת להם סכומי כסף רבים, ואינכם מצליחים לגבות את החוב, יכולים לבחון האם ניתן להשית את החוב ישירות על בעלי המניות בחברה. הליך זה נקרא הרמת מסך ההתאגדות, ובו בית המשפט מרים את מסך ההתאגדות של החברה כלפי בעל המניות באופן אישי. לאור העיקרון של חברה כישות משפטית נפרדת, תוקן בשנת 2005 חוק החברות, וצומצמו האפשרויות של הרמת מסך ההתאגדות.
מהם המקרים שבהם ניתן להרים את מסך ההתאגדות:
- שימוש במסך ההתאגדות באופן שיש בו כדי להונות אדם או נושה של החברה, כאשר במקרה זה נטל ההוכחה מוטלות על הזוכה. כמו כן, ברוב המקרים הרמת מסך אל בעלי המניות תתבצע אך ורק כאשר מוצו הליכי הגבייה כנגד החברה וללא הועיל.
- שימוש במסך ההתאגדות באופן הפוגע בתכלית החברה ותוך נטילת סיכון בלתי סביר, זאת כאשר בעלי המניות נוטלים סיכון בלתי סביר, והתחייבו על התחייבויות בלתי סבירות בשם החברה, למרות שהם יודעים מראש כי החברה לא תוכל לעמוד בכך. גם במצבים שבהם בעלי המניות אינם חושפים בפני נושי החברה את הקשיים הפיננסים, הדבר יכול לשמש לעילה להרמת מסך.
- במקרים מסוימים רשאי בית המשפט לייחס זכות או חובה של בעל מניה לחברה, או זכות של החברה לבעל מניה. כמו כאשר בעלי המניות הם חברות בע"מ אחרות, או כאשר החברות משמשות כחברות קש, נגד מקימי חברות סדרתיים, שימוש מלאכותי בחברה, ועוד.
נושים רצוניים ונושים בלתי רצונייים
נושים רצוניים הם נושים שהתקשרו עם החברה מרצונם כמו ספקים, אשר היו מודעים מראש לקשיים הכלכליים ולא דרשו את ערבותו האישית של בעל המניות, על כן הם יצטרכו לחלוף על פני קשיים רבים יורם מסך ההתאגדות אל עבר בעלי המניות. לעומתם נושים בלתי רצוניים, כגון עובדי החברה, אשר היו חשופים לסיכונים מבלי שתהיה להם כל שליטה על כך, יוכלו להרים את מסך ההתאגדות בקלות רבה יותר.