האם השיקים שנמסרו לתובעת היו מזויפים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 2.0 מתוך 5 |
הנהלת חנות לממכר מוצרי יד שנייה, פנתה אל בית משפט השלום בירושלים, והגישה תביעה לתשלום סך של 11,250 שקלים, נגד לקוחה בגין שיקים שחוללו. מנגד טענה הלקוחה כי מדובר בשיקים גנובים ומזויפים, וביקשה לדחות את התביעה.
על פי עובדות התביעה, בשנת 2013, הוגשו לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל 19 שיקים בסך כולל של 11,250 שקלים. כל השיקים נחזים להיות חתומים על ידי הנתבעת, על גבי כולם, למעט שלושה, מצוין כי שולמו לפקודת התובעת, אולם הנתבעת הכחישה כי מדובר בחתימתה.
השיקים נלקחו לפחות משני פנקסים שונים
החייבת טענה כי היא כלל לא מכירה את התובעת, מעולם לא מסרה לה שיקים, וכי מדובר בשיקים שנגנבו ושלא ניתנה בגינם כל תמורה. מנגד טענה התובעת, כי החייבת מוכרת היטב למנכ"ל החברה, והיא פקדה את החנות באופן קבוע וביצעה בו רכישות רבות. היא אף נהגה להתמקח על המחיר ולעיתים דרשה הובלה של המוצרים לביתה. לגבי גניבת השיקים נטען כי מדובר ב 19 שיקים, אשר נלקחו לפחות משני פנקסים שונים, דבר שאינו מתיישב עם הטענה. עקב כך נמחקה ההתנגדות לביצוע השיקים.
הנתבעת הגישה בקשה לביטול פסק דין כדי לאפשר לה להעלות את טענותיה בפני בית המשפט. הנתבעת הודתה כי נהגה לרכוש מוצרים בחנות, אולם במהלך תקופה קצרה נפתחו נגדה תיקי הוצאה לפועל רבים על ידי גורמים עלומים, בגין שיקים שכביכול חתומים על ידה שחוללו. מבדיקה שערכה התברר כי מדובר בשיקים גנובים ומזויפים, ועל כך הגישה תלונה במשטרה.
על התובעת מוטלת החובה להציג את השיקים המקוריים
הנתבעת ביקשה למסור לידיה העתקי השיקים נשוא התביעה, ולחייב את התובעת להציג חשבוניות, המעידות כי אכן מכרה לה מוצרים. לטענתה, התובעת אינה יכולה לזכות בפסק דין בתביעה שטרית מבלי שהציגה את השטרות המקוריים. במקרה זה, אמנם הוצגו השיקים נשוא התביעה למעט שניים, אך מכיוון שהתובעת לא הצהירה באילו שיקים מדובר ראוי היה לדחות את התביעה כולה.
מנכ"ל החברה מסר בתגובה, כי החייבת מעולם לא ביקשה חשבוניות על המוצרים שרכשה, והוא היה מקליד את הסכום בקופה ומוציא סרט קופה, שלא ניתן לשחזור. בנוסף הצהיר כי חלק מהשיקים נחתמו על ידיה בפניו, והיתר נחתמו מול עובדיו.
התובעת הוכיחה כי השיקים נחתמו על ידי הנתבעת
לאחר שמיעת טיעוני הצדדים, העדיף בית המשפט את גרסת מנכ"ל התובעת, וקבע כי התובעת הוכיחה את יסוד החתימה גם בהיעדר חוות דעת מומחה. וכי טענת הנתבעת בדבר הגניבה או הזיוף לא נתמכה בראיות. על כן קבע כי דין התביעה להתקבל ברובה.
בסופו של דבר קבע בית המשפט כי יש לקבל את התביעה, למעט שלושה שיקים, שלא נרשמו לפקודת התובעת, ושיק נוסף שעל גביו נרשם שנפרע בקופה במזומן, על כן חייב את הנתבעת בסך של 8,370 שקלים, בצירוף הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.
תא"מ 53033-02-14