האם הסכם פשרה מצדיק השבת סכום האגרה?
דרגו את המאמר |
|
לרשמת ההוצאה לפועל הגיעה בקשה להשבת אגרה בסך 250,876 שקלים, לאחר שנחתם הסדר פשרה, בין הזוכה לחייבת.
מחד, מבקשת הפרקליטות לא להשיב את האגרה, מאחר והסכם פשרה אינו מצדיק את החזרתה.
ומאידך, הזוכה מבקש להשיב לו את האגרה, בשל הסכם הפשרה עם החייבת, שבוצע מחוץ לכותלי לשכת ההוצאה לפועל.
האגרה שולמה לזוכה באמצעות החסר והשירות שקיבל
לטענת הפרקליטות, בתיק שנפתח למימוש משכנתא על סך 26,209,236, נגבה סכום העולה פי שלושה על הסכום שבגללו נפתח התיק, לכן מבחינה רעיונית, האגרה כבר התקזזה דרך החסר.
כמו כן, מאחר ומדובר בהסדרת מספר תיקים, הזוכה קיבל שירות, שמצדיק את תשלום האגרה. עוד טענה הפרקליטות, כי בהסכם הפשרה שנחתם, סוכם כי במידה והחייבים לא יעמדו בהסדר, הזוכה רשאי לחדש את תהליכי ההוצאה, לכן הוא ממשיך כביכול לקבל שירות.
הסכום אינו משתווה לשירות המינימלי ולפעולות המעטות בתיק
מנגד טען הזוכה כי הפעולות שבוצעו בתיק הן טכניות ובסיסיות וכוללת מינוי כונס נכסים, הגשת דו"ח ראשוני והודעה על פשרה. התיק התנהל במשך שנה וחודשיים בלבד, לכן סכום האגרה אינו מידתי ביחס לפעולות הבסיסיות והמעטות שבוצעו בתיק.
הזוכה טען כי התיק הועמד על סכום של 26,209,236 שקלים, בעוד שהזוכה העריך את שווי המימוש המקסימלי בסך 25,000,000 שקלים בלבד. לכן האגרה כבר שולמה ואף יותר מהנדרש. עוד הוסיף הזוכה, כי הסדר הפשרה מסדיר את החובות של 11 ישויות משפטיות שונות, מלבד החייבת ובגין חלק אחר של החוב, הזוכה שילם אגרה נוספת בסך 50,000 שקלים.
לטענת הפרקליטות, הזוכה מינף את התיק ושילש אותו במטרה להרוויח, אך החוב חולק בין שעבודים רבים והתיק נפתח על סכום הקרוב לשווי המשכון.
יש לאזן בין סכום האגרה לשירות שניתן לזוכה
לאחר שכבוד הרשמת עיינה בטענות הצדדים, היא קבעה כי יש לקבל באופן חלקי את העתירה להשבת האגרה. השאלה המרכזית העולה מן הדיון, היא האם הסכם הפשרה הוא שיקול לגיטימי להחזרת האגרה והאם ההסכם מצדיק את ההחזר.
במקרה זה, מספר הפעולות שבוצעו בתיק הוא נמוך יחסית לסכום האגרה הגבוה. כונס הנכסים שהתמנה לטפל בתיק סגר אותו לאחר זמן מועט וברישומי המערכת מעודכן רק הליך אחד שננקט והוא מסירת האזהרה.
הזוכה יקבל 50% מהסכום הכולל של האגרה לאחר סגירת התיק
עם זאת, הזוכה קיבל שירות, שבזכותו מצאו הצדדים את המסלול לפתרון הסכסוך והבקשות שהוגשו מטעם החייבת במסגרת פעילותו של התיק, סייעו לגביית החוב. כונס הנכסים פתח חשבון נאמנות שאליו ביקש להעביר את דמי השכירות שהגיעו לחייבת והתיק נותר פעיל במשך שמונה חודשים, ונסגר כאשר נחתם הסכם הפשרה. כמו כן, בפני הזוכה עומדת האפשרות לחדש את ההליכים, במידה והחייבים לא ימלאו את הוראות ההסכם.
רשמת ההוצאה לפועל החליטה כי יש לאזן בין השירות שניתן לזוכה, לבין הפעולות שהוא ביצע במסגרת הבקשה להחזר תשלום האגרה והורתה להשיב לזוכה חצי מסכום האגרה בסך 125,438 שקלים.