סיום תפקידו של כונס נכסים בהוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
תפקידו של כונס הנכסים בהוצאה לפועל יכול להסתיים בהודעת התפטרות מצד הכונס, אשר תיכנס לתוקף לאחר אישור רשם ההוצאה לפועל, או בהחלטה על פיטורין מצד הרשם, כאשר הכונס לא מילא את תפקידו כראוי, או אם לשיקול דעת הרשם, אין עוד צורך בכינוס נכסי החייב.
מינוי כונס נכסים מתבצע על ידי רשם ההוצאה לפועל לצורך ביצוע פסק דין או שטר חוב, שבגינם נפתח לחייב תיק בהוצאה לפועל. תפקידו של הכונס לנהל את אחד מנכסי החייב, כדי לבצע את פסק הדין ולפרוע את החוב.
על פי סעיף 53 לחוק ההוצאה לפועל ניתן למנות כונס נכסים לנכס אחד בלבד של החייב ולא לכלל נכסיו. כונס הנכסים שמונה על ידי הרשם מוסמך לנהל את הנכס של החייב, למכור ולממש אותו ולעשות בו כל מה שיורה לו הרשם, לפי בקשת החייב, הזוכה או לפי בקשת הכונס עצמו. במקרה שנגרם נזק מאחר שהכונס לא ביצע את תפקידו כראוי ולא מילא חובה מחובותיו, ללא הסבר מוצדק, יכול הרשם לחייב את הכונס לשלם פיצויים בגין הנזק ואף להורות על מימוש הערובה שהפקיד הכונס בעת המינוי לתפקידו.
הודעה על סיום תפקיד הכונס
סעיף 60 לחוק ההוצאה לפועל קובע כי הכונס רשאי, באמצעות מסירת הודעה בכתב לרשם להתפטר מתפקידו. על פי תקנה 90 לתקנות ההוצאה לפועל, נדרש הכונס בהודעת ההתפטרות לפרט את נימוקיו ולצרף אליה דין וחשבון על פעולותיו עד ליום ההודעה. לאחר מסירת ההודעה, ידון הרשם בעניין בדרך שתיראה לו. ההתפטרות לא תיכנס לתוקף ללא אישור הרשם ומהמועד שנקבע לכך באישור.
נוסף על כך, תפקידו של הכונס יכול להסתיים בהחלטת הרשם, הן בשל אי עמידה בדרישות התפקיד, והן עקב אי נחיצותו של הליך כינוס נכסים בשל תשלום מלא של החוב וסגירת התיק או עקב נקיטת הליכי הוצאה לפועל אחרים לצורך גביית החוב. סעיף 60ב לחוק ההוצאה לפועל קובע כי הרשם רשאי לפטר את הכונס אם לא מילא את תפקידו כראוי או אם ראה סיבה אחרת לכך, והוא רשאי לשחרר את הכונס מתפקידו אם ראה שאין עוד צורך או תועלת בכינוס נכסי החייב. כאשר הודעה על סיום תפקידו תינתן לכונס הנכסים הרשמי.
הזדמנות להשמיע את טענותיו בטרם יפוטר
במקרה שהרשם סבר כי יש סיבה לשחרר את כונס הנכסים מתפקידו, עליו לתת לו הזדמנות להשמיע דברו בפניו בטרם החליט בעניין הפיטורין, אולם הוא רשאי להשעותו זמנית אף לפני ששמע טענותיו. לאחר שהתקבלה החלטה לפטר את כונס הנכסים, רשאי הרשם למנות כונס נכסים אחר.
בסיום תפקידו של הכונס, נדרש מנהל לשכת ההוצאה לפועל לשלוח הודעה על כך לכונס הנכסים הרשמי, לחייב ולזוכה, ואף הרשם יכול להורות כי ההודעה תישלח גם לאדם אחר או שהיא תפורסם בדרך שקבע. לאחר סיום תפקידו של הכונס, בין אם בהתפטרות או בפיטורין, רשאי הרשם להורות על מכירה או מימוש נכסי החייב, אם סבר כי יש לעשות כן.