חובת הגילוי בהוצאה לפועל, מה המשמעות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5 |
חייב המעוניין להגיש בקשה לאיחוד תיקים, נדרש לגלות את מלוא המידע על נכסיו במשך חמש השנים שקדמו להגשת הבקשה, כולל זכויות שלגביהן הגיש תביעות משפטיות, ולפרט את כל חובותיו במועד הגשת הבקשה, לרבות החובות שבגינם הוגשו נגדו תביעות משפטיות, גם אם אינו מכיר בהם.
רשם ההוצאה לפועל יכול לדחות את הבקשה אם היה לו יסוד להניח כי החייב לא גילה או לא המציא את המידע המלא והמפורט בדבר נכסיו וחובותיו.
סעיף 74ז (א) לחוק הוצאה לפועל עוסק בחובת הגילוי של החייב, במסגרת הגשת בקשה לאיחוד תיקים. על פי הוראות סעיף זה, נדרש החייב לחשוף בבקשתו את מלוא המידע על נכסיו במשך חמש השנים שקדמו להגשת הבקשה, כולל זכויות שהוגשו בגינן תביעות משפטיות, ועליו להגיש פירוט מלא של כל חובותיו ביום הגשת הבקשה, כולל חובות שהוגשו בגינם תביעות משפטיות נגדו, גם אם אינו מכיר בהם.
כמו כן, הרשם רשאי להורות לחייב בצו, להמציא תוך תקופה שיקבע, אישור למסירת מידע מרשות ציבורית או מגוף כלכלי או מסחרי, שבו יפורטו הנכסים או החובות, הרשומים על שם החייב או אישור על כך שלא רשומים אצלם נכסים או חובות.
מהם התנאים להגשת בקשה לאיחוד תיקים?
במצב שבו נפתחו נגד החייב מספר תיקים בהוצאה לפועל, אחד הפתרונות הוא מסלול איחוד תיקים, המאפשר לחייב לאחד את כל תיקי ההוצאה לפועל המתנהלים נגדו ולרכז אותם בתיק אחד, חוץ מחוב מזונות, תיקי משכון, תיקי פסק דין בעניין שאינו כספי ותיקי שטרות שההתנגדות להם לא הוכרעה על ידי בית משפט.
נגד התיק המאוחד, על החייב לשלם ריבית מסוימת מדי חודש שבדרך כלל עומדת על 3%, וסכום זה יחולק באופן יחסי בין הזוכים. את הבקשה יש להגיש בלשכת ההוצאה לפועל שבה נפתחו רוב התיקים ועל החייב לעמוד במספר תנאים:
תנאי ראשון, החייב יכול להגיש בקשה אחת בלבד, ובמקרה שהגיש בעבר בקשה לאיחוד תיקים, גם אם נדחתה, הוא אינו רשאי להגיש בקשה נוספת, אלא אם יוכיח בפני הרשם כי ישנם טעמים מיוחדים המצדיקים הגשת בקשה נוספת.
תנאי שני, על החייב לשלם לפחות 3% מיתרת החוב עם הגשת הבקשה, ובהמשך עליו לעמוד בצו תשלומים חודשי, עד להחלטת הרשם בבקשה לאיחוד תיקים.
תנאי שלישי, על החייב חלה חובת הגילוי. במסגרת הגשת הבקשה עליו לגלות את כל המידע הנדרש בדבר רכושו וחובותיו ולגבות זאת במסמכים מאמתים. לרשם מוקנית הסמכות לבקש מהחייב להמציא מידע על נכסיו מרשות או מגוף מסוים, ולחלופין להמציא אישור שאין נכסים הרשומים על שמו.
תנאי רביעי, הרשם מחויב לאפשר לכל זוכה המעוניין בכך, להביע את עמדתו ביחס להגשת הבקשה, ובמקרה שיביע התנגדות, ייתכן שהבקשה לא תתקבל והחייב לא יוכל לפנות למסלול המבוקש.
תנאי חמישי, הרשם מחויב לערוך חקירת יכולת של החייב בטרם תתקבל החלטתו בבקשה לאיחוד תיקים. הבקשה תתקבל רק לאחר שהרשם ישתכנע כי החייב אכן מסוגל לפרוע את חובותיו תוך פרק זמן מסוים, בדרך כלל של שנים ספורות. לאחר שהתקבלה הבקשה חל איסור על חייב המצוי באיחוד תיקים לשלם לזוכים שאינם כלולים בתיק האיחוד.