הסדר חוב לאחר פתיחת תיק בהוצאה לפועל, למי מתאים ההליך?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5 |
אדם שנקלע למצוקה כלכלית וצבר חובות שאינו מסוגל להחזיר, יכול לפנות למספר הליכים לצורך הסדרה או מחיקה של החובות, במטרה לקבל הזדמנות לשקם כלכלית את חייו ולשוב בתוך פרק זמן סביר לפעילות עסקית. כאשר החייב אינו מצליח להגיע להסדר פשרה עם הזוכה, במסגרת הסדר חוב, ההתבלטות העיקרית שלו תהיה בין מסלול איחוד תיקים בהוצאה לפועל להכרזה על פשיטת רגל.
מה כולל הסדר חוב?
הסדר חוב הוא הליך פשרה המתבצע בין החייב לזוכה מחוץ לכותלי בית המשפט או מחוץ ללשכת הוצאה לפועל. במסגרת ההסדר הצדדים יכולים להגיע להסכמה שסכום החוב יפחת והוא יתפרס לתשלומים על פני תקופה ממושכת, ולאחר פירעונו של החלק המוסכם, החוב יימחק לצמיתות וייחשב כאילו נפרע במלואו.
ההליך מאפשר לחייב להגיע להסדר מחודש עם הזוכה בנוגע לתשלום יתרת החובות. הסדר חוב מאופיין בהסכמות בדבר הפחתתו של סכום החוב, והוא נחשב להליך זול יחסית, כאשר העלויות העיקריות בו נעוצות במאמצים והמשאבים הדרושים לשם ההתמקחות עם הגורמים השונים המעורבים בהליך, כמו הזוכה, הבנקים, רשויות המס ועוד.
באיזה שלב ניתן להגיע להסדר חוב?
היתרון המרכזי של הליך הסדר חוב הוא האפשרות להארכת תנאי התשלום והפחתה של שיעור החוב גם אם נפתחו תיקים בהוצאה לפועל לצורך גביית החובות. הוא יכול להתאים הן לאדם פרטי שנקלע לחובות ונפתח נגדו תיק והן לחברה עסקית שננקטים נגדה הליכי הוצאה לפועל. כמו כן, ההסדר יכול למנוע התמודדות בלתי נעימה עם המעקלים וגובי החובות מטעם לשכת ההוצאה לפועל.
להסדר חוב ניתן להגיע בכל שלב, ואף כאשר החייב מקבל אזהרה מלשכת ההוצאה לפועל לפני נקיטת הליכי גבייה, כמו עיקולים, צו עיכוב יציאה מהארץ ועוד, היא מציינת פרק זמן מסוים שבמסגרתו החייב רשאי להגיש בקשות שונות להקלות בתשלום חובותיו. אחת מזכויותיו של החייב בשלב זה היא הגשת בקשה להסדר חוב מול הזוכה במסגרת ההוצאה לפועל.
משא ומתן עם הזוכה להפחתת החוב
ישנן מספר דרכים שבהן החייב יכול להגיע לפירעון החובות במסגרת ההליך. דרך אחת, החייב יכול להגיע לנסות להגיע להסדר חוב באמצעות משא ומתן עם הוצאה לפועל או עם הזוכה עצמו. דרך שנייה, החייב יכול לעבור חקירת יכולת שבמסגרתה יקבע צו תשלומים חודשי בהתאם למצבו הפיננסי, על ידי רשם ההוצאה לפועל או שופט. דרך שלישית, במקרים מסוימים יכול החייב לקחת הלוואה לצורך פירעון החוב במסגרת הסדר חובות, כאשר הוא אינו מסוגל לעמוד בתשלומים גם לאחר הקטנת החוב.
ככל שהצדדים יגיעו להסכמה בדבר הסדר החוב בשלב מוקדם יותר, כך ניתן יהיה לצמצם את יתרת החוב שייווצר בתיק הוצאה לפועל. רצוי לקבוע במסגרת ההסכם כי הזוכה לא יפעל לגביית החוב במסגרת הליכי גבייה בתנאי שהחייב יעמוד בתנאי הסדר ויעביר לזוכה כספים להחזר החוב מדי חודש. לאחר התשלום האחרון שישולם במסגרת הסכם הפשרה, ייסגר התיק שנפתח נגד החייב ויתרת החוב תימחק.