איחור בתשלום משכנתא, מתי נפתח תיק הוצאה לפועל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הבנק שנרשמה לטובתו משכנתא, או הגוף הפיננסי שמחזיק בשטר משכון או בשטר משכנתא, רשאי לממש את המשכנתא או המשכון באמצעות לשכת ההוצאה לפועל. את הבקשה למימוש לא ניתן להגיש באופן מידי אלא יש להמתין שישה חודשים לאחר מועד פירעון חוב המשכנתא.
על פי חוק הוצאה לפועל, הזוכה אינו רשאי לפתוח תיק בהוצאה לפועל מיד עם היווצרות חוב משכנתא או איחור בתשלומים. ניתן להתחיל בהליכי הוצאה לפועל רק לאחר שחלפה חצי שנה ממועד היווצרות החוב ועל החוב שבאיחור בלבד. אם במהלך החצי שנה החייב הסדיר את התשלום, לא ניתן לפתוח נגדו תיק.
הארכה של חצי שנה לפירעון חוב משכנתא
סעיף 81ב1 לחוק קובע כי הזוכה אינו רשאי להגיש בקשה ללשכת ההוצאה לפועל לביצוע משכנתא על דירת מגורים המשמשת למגורים של יחיד או למימוש משכון על זכויות דירת מגורים, אלא אם חלפו שישה חודשים מהמועד הבא:
אם נקבע בהסכם ההלוואה המובטח במשכנתא כי החוב ייפרע בתשלומים, ממועד התשלום הראשון שלא שולם בידי החייב, והתשלום האמור לא שולם עד תום ששת החודשים. ואם לא נקבע בהסכם ההלוואה כי החוב ייפרע בתשלומים - מהמועד שבו היה על החייב לפרוע את החוב שלהבטחת פירעונו נרשמה המשכנתא, והחוב לא נפרע במלואו עד תום ששת החודשים.
את הבקשה רשאי להגיש הזוכה קודם כל לביצוע החוב שבפיגור, ולציין את מלוא חוב ההלוואה שלהבטחת פירעונה נרשמה המשכנתא. באזהרה שתישלח לחייב, הוא יוזהר כי אם לא יפרע את החוב שבפיגור, הזוכה יהיה זכאי לפרוע את מלוא חוב ההלוואה מהתמורה שתתקבל ממכירת הדירה.
החייב רשאי להודיע לרשם ההוצאה לפועל, בתוך 20 ימים מיום המצאת האזהרה על רצונו למכור בעצמו את הדירה, לצורך פירעון מלוא חוב. אם החייב הודיע על כך, יורה הרשם על עיכוב הליכים לביצוע המשכנתא לתקופה של 90 ימים מיום קבלת ההודעה, בתנאי שהחייב הבטיח את פירעון מלוא חוב מהתמורה שתתקבל מהמכירה, לפי הוראות ואישור הרשם.
מימוש החוב שבפיגור ולא על מלוא הסכום
כאשר נקבע בין הצדדים כי ההלוואה תוחזר למלווה בתשלומים, ואחד התשלומים או יותר לא שולמו בזמן, רשאי הבנק שלטובתו נרשמה המשכנתא, להגיש בקשה למימוש המשכנתא רק כעבור ששה חודשים ורק על החוב שבפיגור ולא על מלוא סכום ההלוואה, למעט במקרים חריגים שבהם ניתן להגיש בקשה לביצוע מידי של המשכנתא או המשכון על מלוא סכום ההלוואה.
מתי ניתן להגיש בקשה לביצוע מידי על מלוא סכום ההלוואה?
ניתן להגיש בקשה לביצוע מידי על מלוא סכום ההלוואה כאשר החייב עזב את הארץ או עומד לעזוב לתקופה ממושכת מבלי להסדיר את חובותיו. אם החייב הונה את הזוכה או נושים אחרים או שבכוונתו להונות אותם. אם בבעלות החייב דירת מגורים נוספת, מלבד הדירה הממושכנת. אם מונה כונס נכסים לדירה או ניתן צו כינוס על כלל הנכסים, או אם נקבע בהסכם שהלוואה תוחזר בתשלומים, וגובה הסכומים שטרם נפרעו מעל 10% מיתרת מלוא החוב.