איך אפשר לעכב ביצוע הליכי מימוש משכנתא?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
כאשר אדם לוקח הלוואת משכנתא ולא מצליח לעמוד בהחזרים, הבנק המלווה רשאי לפתוח נגדו תיק בהוצאה לפועל כדי למכור את הדירה ולפרוע את חוב המשכנתא באמצעות התמורה שתתקבל ממכירתה, כלומר, לממש את המשכנתא, כולל פינוי החייב ובני משפחתו מהדירה.
במקרים מסוימים חייב אשר נפתח נגדו תיק בהוצאה לפועל זכאי לעיכוב אוטומטי של הליכי מימוש משכנתא. אם המשכנתא היא על מקרקעין שאינם משמשים כדירת המגורים של החייב, על החייב להגיש התנגדות לביצוע שטר המשכנתא במהלך התקופה הקבועה בחוק הוצאה לפועל, כדי לעכב את ההליכים.
בהליכי מימוש משכנתא על דירת המגורים של החייב, ההליכים יעוכבו אוטומטית, אם החייב יגיש התנגדות לביצוע שטר במהלך התקופה שקבועה בחוק, או אם החייב יודיע על רצונו למכור בעצמו את הדירה לצורך תשלום חובותיו, או אם הרשם ימנה כונס נכסים לדירה, והחייב יפרע בתוך 90 ימים מהמועד שבו מונה הכונס את החוב או מחצית החוב, ובתנאי שיבטיח את פירעון המחצית השנייה בתוך שישה חודשים.
מתי ניתן לממש את המשכנתא?
סעיף 81ב1 לחוק הוצאה לפועל קובע כי בקשה לביצוע משכנתא על דירת מגורים המשמשת למגורים של יחיד או למימוש משכון על זכויות לגבי דירת מגורים, לא תוגש ללשכת ההוצאה לפועל אלא אם חלפו שישה חודשים מהמועדים הבאים:
אם נקבע בהסכם המשכנתא כי החוב ייפרע בתשלומים, ממועד התשלום הראשון שלא שולם בידי החייב, ולא שולם עד תום ששת החודשים. התשלום ששולם בתוך ששת החודשים ייזקף על חשבון התשלום הראשון שלא שולם בידי החייב. או אם לא נקבע בהסכם ההלוואה המובטח כי החוב ייפרע בתשלומים, מהמועד שבו היה על החייב לפרוע את החוב שלהבטחת פירעונו נרשמה המשכנתא, והחוב לא נפרע במלואו עד תום ששת החודשים.
שליחת אזהרה לחייב טרם מימוש המשכנתא
הזוכה, שהוא הבנק המלווה, נדרש להגיש את הבקשה לביצוע החוב שבפיגור, ולציין בה את מלוא חוב ההלוואה שלהבטחת פירעונה נרשמה המשכנתא. באזהרה שתישלח לחייב הוא יוזהר כי אם לא יפרע את החוב שבפיגור, הזוכה יהיה זכאי לפרוע את מלוא חוב ההלוואה מהתמורה שתתקבל עבור מכירת דירת המגורים.
החייב רשאי להודיע לרשם, בתוך 20 ימים מיום המצאת האזהרה על רצונו למכור בעצמו את דירת המגורים, לצורך פירעון מלוא חוב ההלוואה. לאחר מתן ההודעה, יורה הרשם על עיכוב הליכי ביצוע המשכנתא לתקופה של 90 ימים מיום קבלת ההודעה, בתנאי שהחייב הבטיח את פירעון מלוא חוב ההלוואה מהתמורה שתתקבל בעד המכירה.
בכל מועד עד תום 90 ימים מיום מינוי כונס נכסים לדירת המגורים, החייב יכול לפרוע את החוב שבפיגור, לרבות סכומים שנוספו בשל אגרות, שכר טרחה, הוצאות, ריבית והצמדה עד ליום התשלום בפועל, או לפרוע מחצית מהחוב בתנאי שהובטח כי בתום שישה חודשים מיום התשלום ישולמו יתרת החוב שבפיגור כולל התוספות. לאחר הסדר התשלום יורה הרשם עיכוב הליכי ביצוע המשכנתא.