ביטול צו מאסר על חוב מזונות
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייב בהוצאה לפועל שניתן נגדו צו מאסר בגין חוב מזונות שלא שולם רשאי להגיש בקשה לביטול הצו בטעמים המצדיקים זאת. הרשם רשאי לבטל את הצו אם החייב שילם את החוב או נתן ערובה ואף יכול להשהות את ההחלטה על המאסר, עד שהחייב ימנה לעצמו עורך דין, או יקבל ייצוג מטעם הלשכה לסיוע משפטי.
סעיף 74 בחוק הוצאה לפועל, קובע כי כאשר מקור החוב הפסוק ממזונות המגיעים לפי פסק דין, רשאי רשם ההוצאה לפועל לתת, בהתאם לבקשת הזוכה, צו מאסר נגד החייב לתקופה שלא תעלה על 21 ימים, גם ללא חקירת יכולת ובלי תצהיר, אלא אם הרשם סבר כי מוצדק לנקוט הליכים אחרים לשם גביית החוב, להטיל על החייב הגבלות אחרות או לרשום אותו במרשם החייבים המשתמטים מתשלום חובות.
על פי הוראות סעיף זה, הזוכה בתיק מזונות, רשאי להגיש בקשה למתן צו מאסר נגד החייב במסגרת הליכי הוצאה לפועל, אם הוא בן או בת זוגו של החייב, הורה של החייב או ילדו, כאשר החייב אינו משלם חוב מזונות. הרשם יכול לצוות על מאסרו של חייב לתקופה שלא תעלה על 21 ימים, אם הוא סבור שאין אפשרות לגבות את החוב באמצעות הליכים אחרים או הטלת הגבלות אחרות.
שליחת התראה טרם ביצוע הצו
מטרתו של צו המאסר הוא לכפות על החייב לשלם את החוב, והוא אינו מפחית את שיעורו. צו מאסר יבוצע רק לאחר שנשלחה התראה לחייב וחלפו שבעה ימים מיום המצאתה. בהתראה יש לציין כי הרשם הורה על מאסר וכי הצו יבוצע במועד שלא יקדם משבעה ימים מיום המצאת ההתראה, אלא אם החייב ייפרע החוב או תינתן החלטה אחרת על ידי הרשם.
בהתראה ייכלל מידע בדבר האפשרויות מינוי עורך דין לפי הוראות חוק הסיוע המשפטי. במקרה שהחייב נאסר עקב אי תשלום החוב והשלים את תקופת המאסר אך לא הסדיר את התשלום, לא ניתן להוציא לו צו מאסר נוסף בשל אותו חוב או שיעור.
ביטול או קיצור תקופת מעצר
חייב שנאסר יובא בפני הרשם בהקדם האפשרי ולא יאוחר מתום 24 שעות ממועד מאסרו. הרשם יכול מטעמים מיוחדים ולאחר שנתן לחייב הזדמנות לטעון טענותיו בפניו, לבטל את צו המאסר או לקצר את תקופת המאסר, בתנאים שייראו לו, ולתת כל החלטה אחרת שתיראה לו בנסיבות העניין. אם ניתנו לחייב מספר צווי מאסר לתקופות מצטברות של מעל 30 ימים, החייב ישוחרר כעבור 30 ימים, ורק כעבור 30 ימים נוספים ייאסר שוב להשלמת יתרת תקופת המאסר.
צו מאסר יבוטל והחייב ישוחרר ממאסר אם הוא שילם את החוב או הקטין את הסכום שבגינו ניתן הצו, או אם הזוכה ביקש לבטל את הצו, אם החייב נתן ערובה על פי שיקול דעתו של הרשם, או אם החייב הראה טעם אחר לכך שאין לבצע את המאסר. החייב רשאי לערער על הצו בפני בית המשפט ללא צורך הגשת בקשת רשות לערער.
צו מאסר לא יבוצע אם החייב משרת בסדיר או במילואים, או אם הוא מרצה עונש מאסר, אם המאסר עלול להזיק לבריאותו או שהוא סובל ממוגבלות שבגינה לא ניתן לבצע את הצו. או אם כתוצאה ממאסרו, יישאר קטין מתחת לגיל 14 הנמצא באחריותו או חסר ישע התלוי בו ללא השגחה.