איך להגיש ערעור על החלטה בהוצאה לפועל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייב, זוכה או צד שלישי שנפגעו מהחלטות שהתקבלו בהוצאה לפועל רשאים להגיש ערעור, במטרה לשנות את ההחלטה, לבחון אותה מחדש או לבטלה. על החלטות של מנהל או של עובד בלשכה יש להגיש לרשם ההוצאה לפועל, וערעור על החלטות הרשם יש להגיש לבית משפט השלום או לבית המשפט לענייני משפחה, על פי סוג התיק.
לדוגמה: ערעור על החלטת פקיד בלשכת ההוצאה לפועל ניתן להגיש לרשם אם הוא מסרב לקבל לידיו מסמכים מסוימים או בקשות של אחד הצדדים, או אם מנהל הלשכה מחליט על הוצאת מעוקלים במקום להשאירם במקומם. ערעור על החלטת הרשם ניתן להגיש במקרה שהחלטה שהתקבלה פגעה באחד הצדדים. את הערעור על פקיד או מנהל יש להגיש בכתב לרשם, ולפרט את הנימוקים, בתוך שלושה ימים מהיום שנודע למערער על הפעולה שעליה הוא מעוניין לערער. על החלטת הרשם ניתן לערער רק לאחר קבלת רשות.
בקשת רשות לערער
על רוב החלטות הרשם אין זכות ערעור אוטומטית ויש לקבל אישור להגשת ערעור. את בקשת רשות הערעור יש להגיש לבית משפט השלום. במקרים מסוימים האישור יכול להינתן על ידי הרשם בגוף ההחלטה עצמה שעליה רוצים לערער, אולם במקרה שהרשם לא העניק אישור ניתן להגיש בקשת רשות ערעור לבית משפט השלום. עם זאת לא ניתן לערער על החלטה לתת רשות ערעור.
לאחר הגשת הבקשה לרשות ערעור, המערער נדרש להמציא העתק מהבקשה לצדדים האחרים ולאחר מכן נקבע מועד לדיון בנוכחות הצדדים. בית המשפט יכול לדחות את הבקשה, או לקבלה לאחר שנתן לצדדים הזדמנות להשמיע את טענותיהם. במהלך הדיון הצדדים רשאים להביא ראיות חדשות, גם אם המערער נמנע מלהביא אותן בפני הרשם.
הגשת ערעור ללא צורך בבקשת רשות ערעור
במספר מקרים ניתן להגיש ערעור ללא צורך בקבלת רשות מהרשם, אלא ניתן לפנות אוטומטית לבית משפט השלום בתוך 20 ימים, או לבית המשפט לענייני משפחה בתוך 15 ימים. את הערעור יש להגיש במספר העתקים לבית המשפט, לרשם ולכל המשיבים, ולפרט את הנימוקים העובדתיים והמשפטיים הרלוונטיים.
אין צורך בבקשת רשות במקרים הבאים: בעת מעצר למניעת הפרעה בביצוע, בשל מתן צו עיכוב יציאה מהארץ, בהחלטות במסגרת טענת פרעתי, בחיוב של נאמן, בהחלטה בעניין מכירה או פינוי של מקרקעין המשמשים את החייב למגורים, ובחיוב של צד שלישי.
גם במקרים הבאים אין צורך באישור להגשת ערעור: בחיוב של כונס נכסים בפיצוי, בהגבלות של שימוש בדרכון, בצו הבאה, במאסר חייב בעל יכולת בשל אי תשלום חוב, במאסר עקב חוב מזונות, וכן על כל החלטה של הרשם הקשורה לביצוע פסק דין בענייני משפחה, וצו שבמסגרתו העניק את הרשות לערער.
הגשת בקשת רשות ערעור אינה מעכבת את הליכי ההוצאה לפועל באופן אוטומטי. חייב שהגיש ערעור ומעוניין לעכב את ההליכים נגדו עד לקבלת ההחלטה, רשאי להגיש בקשה לעיכוב הליכים כגון: צווי עיקול, צו הבאה וצו עיכוב יציאה מהארץ.