טענת זיוף בהתנגדות לביצוע שטר
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייב שקיבל אזהרה על כך שנפתח נגדו תיק בהוצאה לפועל לביצוע שטר חוב, וחושב כי מדובר בדרישה לא מוצדקת עקב זיוף חתימתו על גבי השטר, רשאי להגיש התנגדות לביצוע שטר. את ההתנגדות יש להגיש ללשכת הוצאה לפועל שבה נפתח התיק, תוך 30 יום ממועד קבלת האזהרה, בצירוף תצהיר הכולל פירוט העובדות ונימוקי ההתנגדות.
עם הגשת הבקשה להתנגדות ביצוע שטר הליכי הוצאה לפועל מעוכבים באופן אוטומטי. החייב פטור מהתייצבות לחקירת יכולת, והזוכה אינו יכול לנקוט הליכים נגד החייב כמו: עיקולים, הטלת הגבלות, צווי הבאה ומאסר.
אם הבקשה הוגשה לאחר 30 יום, החייב נדרש להגיש בקשה למתן ארכה ולהסביר בצורה מנומקת מדוע לא הוגשה הבקשה במועד הקבוע בחוק. במקרה כזה, עיכוב ההליכים אינו אוטומטי והחייב עלול להידרש להפקיד עירבון לעיכוב ההליכים.
שטר החתום בחתימה מזויפת נגוע באי חוקיות
טענת זיוף חתימה או חתימה שנחתמה ללא ברשות מהווה טענה מוצדקת לאישור החייב להתגונן מפני מימוש שטר חוב או ביצוע שיק ביטחון. לשם כך החייב נדרש להציג ראיות מטעמו בפני בית המשפט כי אכן חתימתו זויפה ועסקת היסוד נגועה באי חוקיות.
על פי הוראות סעיף 23 לפקודת השטרות, חתימה שזויפה או שנחתמה שלא ברשות, אינה מחייבת את מי שהחתימה נחזית כשלו, ואינה מטילה חבות על מי שנחזה כחתום מאחר שהוא לא חתם בעצמו על השטר, ולא הורה לאחר לחתום בשמו, אלא אם האדם שנגדו באים להחזיק את השטר או שעליו באים לאכוף פירעונו מנוע מלטעון טענת זיוף או היעדר הרשאה.
משמעות סעיף זה, היא ששטר שהחתימה עליו מזויפת או שנחתם ללא הרשאה לא שווה את הנייר שעליו הוא נכתב, אלא אם קיים משהו שמונע מבעל השטר לטעון טענות אלו. אולם אם מדובר בחתימה בהרשאה, ישנה אפשרות לחייב אדם על פי חתימתו של אחר, אם החותם על גבי השטר עשה זאת בהתאם להרשאה שניתנה לו.
בהגשת התנגדות לביצוע שטר בטענת חתימה שזויפה או שנחתמה שלא ברשות, יש לצרף חוות דעת גרפולוגית, ולהוכיח כי אכן מדובר בזיוף. כאשר נטענת טענה בדבר אי חוקיות בגין זיוף חתימה, נתונה לחייב הגנת סעיף 29 (ב) לפקודת השטרות ונטל הראיה מתחלף, כלומר על הזוכה מוטלת חובת הראיה להוכיח כי העסקה אינה נגועה באי חוקיות והוא זכאי לקבל את הסכום המבוקש.
גניבת המחאה והיעדר חתימה על גבי השטר
נימוקים נוספים להתנגדות לביצוע השטר יכולים להיות במקרה של גניבת המחאה, או היעדר חתימה של החייב על גבי השטר, וגם במצב שבו השיק ניתן לפקודת חברה מסוימת והיא הסבה אותה לאדם אחר באמצעות חתימה של מנהל ללא חותמת החברה.
טענה שכיחה נוספת להגשת התנגדות לביצוע שטר היא כישלון תמורה, זאת כאשר התמורה שאותה אמור היה הזוכה להעביר לחייב בתמורה לשטר, לא התקבלה. טענת כישלון תמורה יכולה להיות כאשר החייב לא קיבל את השירות שבגינו מסר את השטר, או לא קיבל את הסחורה, או קיבל רק חלק ממנה, או שקיבל סחורה פגומה, הנופלת באיכותה מן המוסכם. במקרה זה החייב יכול לטעון כי אין לבצע את השטר המקים את חובו בגין כישלון תמורה.