תגובת חייב לפתיחת תיק הוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
חייב המעוניין לשלם את מלוא החוב המצוין באזהרה לפתיחת תיק, יכול לשלמו בלשכת הוצאה לפועל, בבנק הדואר, או ישירות לזוכה או לעורך דינו של הזוכה. תשלום כל החוב בתוך פרק הזמן שנקוב באזהרה ימנע מהזוכה לנקוט הליכי גבייה נוספים במסגרת תיק הוצאה לפועל.
חייב שמעוניין לשלם את מלוא החוב, אך לא יכול לשלם או כולו בפעם אחת, יכול להגיש בקשה לחקירת יכולת, ולהגיש בקשה לפריסת החוב בצו תשלומים, כל עוד לא מדובר בחוב מזונות. במידה ורשם ההוצאה לפועל קבע לחייב סכום תשלומים חודשיים שהוא אינו יכול לעמוד בו, החייב רשאי להגיש בקשה לשינוי צו תשלומים, או להגיש בקשה לאיחוד תיקים או הכרזה על חייב מוגבל באמצעים.
איחוד תיקים או הכרזה על חייב מוגבל באמצעים?
במקרה שמדובר בסכום של עד 50,000 שקלים בתיקים שונים, והחייב מסוגל לפרוע את החוב תוך מספר שנים, הוא יכול לפנות בבקשה לרשם, במטרה לרכז את הטיפול תחת תיק מאוחד ובאמצעותו להגיע להסדר חוב עם הזוכים.
התנאי לביצוע איחוד תיקים, הוא תשלום חודשי קבוע של 3% מכלל החובות. מדובר במסלול המתאים לחייב שחובו אינו גדול, או שיש בידו אפשרות כלכלית לעמוד בתשלום חודשי. פעולה זו מונעת מצב שבו מספר נושים נוקטים נגד החייב הליכים משפטיים במקביל.
גם בבקשה להכרזת החייב כמוגבל באמצעים, החייב יכול לאחד את תיקי ההוצאה לפועל, אך אינו מחויב לשלם 3% מסך חובותיו, אלא על פי צו תשלומים שקבע בית משפט. ההבדל המרכזי בין שני תיקי האיחוד הוא שבמקרה הראשון, לא יוטלו הגבלות על החייב אלא באישור הרשם, ובמקרה השני כל ההגבלות החלות על פי חוק יחולו על החייב באופן אוטומטי.
התנגדות לביצוע שטר
חייב שלא מכיר בחוב יכול להגיש התנגדות לביצוע שטר, בתוך 30 ימים מיום קבלת האזהרה. זאת בשל היעדר חתימתו על גבי שטר, זיוף או גניבה של המחאה, או אם התמורה לשטר או להמחאה לא התקבלה. במקרה שבקשת התנגדות הוגשה באיחור, יש לצרף בקשה להארכת מועד.
החייב יכול להגיש התנגדות לתביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל, בתוך 30 ימים מיום שהומצאה לו האזהרה. החייב רשאי להגיש התנגדות על יסוד נימוקים הקשורים לחוב עצמו, כמו למשל שהחוזה שבגינו הוא חייב כסף בוטל, או ששילם את הסכום הקצוב במועד. או על בסיס טענה טכנית שלפיה לא התקיימו התנאים להגשת התביעה כתביעה על סכום קצוב.
הגשת טענת פרעתי בידי חייב ששילם את החוב
חייב ששילם את מלוא או חלק מהחוב שבגינו נפתח נגדו תיק רשאי להגיש לרשם הוצאה לפועל בקשה בטענת פרעתי. משמעות הטענה היא שהחייב טוען שכבר מילא את החוב. עד להכרעה בטענת פרעתי ניתן להגיש גם בקשה לעיכוב הליכים, כדי למנוע מהזוכה לנקוט בהליכי גבייה.
עיכוב הליכים יכול להיעשות בעקבות הגשת טענת פרעתי רק אם ישתכנע הרשם כי יש טעמים מיוחדים לכך. או אם אחד הצדדים הודיע שבכוונתו להגיש ערר, או אם חייב הגיש באיחור התנגדות לביצוע שטר או התנגדות לתביעה על סכום קצוב.
בנסיבות מיוחדות החוק מעניק לחייב זכות אוטומטית לעיכוב הליכים, ללא צורך בהגשת בקשה, כמו בעת הליכי מימוש חוב משכנתא על דירת מגורים, כאשר החייב הודיע על רצונו למכור בעצמו את הדירה כדי לפרוע את החוב, או במקרה שהחייב הגיע להסדר עם הזוכה לתשלום החוב שלא דרך הוצאה לפועל.