חוב לביטוח לאומי במסגרת הוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 1.0 מתוך 5 |
על המעסיקים מוטלת החובה לדווח למוסד לביטוח לאומי על עובדיהם השכירים ולשלם עבורם את דמי הביטוח. עובדים עצמאים, סטודנטים, תלמידי ישיבות ואנשים שאינם עובדים מגיל 18 ומעלה, חייבים לשלם את דמי הביטוח בעצמם במועד הקבוע בחוק.
מעסיקים שלא שילמו עבור עובדיהם את דמי הביטוח, עצמאים, סטודנטים ואנשים שאינם עובדים, שנצבר לחובתם חוב למוסד לביטוח לאומי בשל דמי ביטוח שלא שולמו, יהיו מחויבים בתשלום קנסות ובתוספת הפרשי הצמדה, ואף ניתן יהיה לנקוט נגדם הליכי הוצאה לפועל לצורך גביית החוב.
החוב לביטוח לאומי מוצמד למדד המחירים לצרכן החל מהיום הראשון בחודש שלאחר מועד התשלום הקבוע בחוק. לכן חשוב להסדיר את החוב בהקדם, כדי שלא יוסיף ויגדל. כדי לשלם את החוב יש לפנות אל מחלקת הביטוח והגבייה בסניף ביטוח לאומי שאליו משתייך המבוטח.
החייב יכול להסדיר את פירעון החוב בתשלומים, בכרטיס אשראי, הוראת קבע, המחאות, שוברי תשלום או ניכוי מקצבה שמתקבלת מביטוח לאומי. עם חתימת ההסדר וכל זמן שהחייב עומד בו, הוא נחשב כמי שאינו חייב עוד דמי ביטוח, והוא לא יחויב בקנסות ובתוספת הצמדה, ולא יופעלו נגדו אמצעים לגביית החוב.
בקשה להפחתת קנסות והצמדה
באפשרות החייב לבקש הפחתת קנסות והצמדה, וכן להגיע להסדר תשלומים נוח עם ביטוח לאומי. החייב אף רשאי לבקש לבטל את החוב. לשם כך עליו להגיש בקשה מנומקת לוועדה למחיקת חובות במוסד לביטוח לאומי, ולהציג נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, בצירוף מסמכים התומכים בבקשה.
הוועדה אינה חייבת להיעתר לבקשה, והיא נדרשת להפעיל שיקול דעת בכל מקרה על סמך העובדות והשיקולים הייחודיים האופייניים לו, כאשר הפחתה או ביטול קנסות מותנים בדרך כלל בתשלום החוב.
פעולות אכיפה במסגרת הוצאה לפועל נועדו לאתר את החייבים שלא שילמו דמי ביטוח כחוק ולהביאם לידי הסדרת החוב. פעולות האכיפה מתבצעות בעת ביקור בבית או בעסק של החייבים, באמצעות גביית התשלום, או באמצעות הטלת עיקולים ואף הוצאת מיטלטלין מרשות החייב או על ידי דרישת עיקול מצד שלישי כגון: עיקול חשבונות בנק, קופות גמל, חברות אשראי, עיקול רכב ועוד.
רישום חפצים בבית או בעסק של החייב
אם בעת הביקור העסק או ביתו של החייב סגורים, הגובים של הוצאה לפועל נדרשים להשאיר הודעות להסדרת החוב. במסגרת הביקורים הגובים מאפשרים לחייב לשלם את חובו בגין דמי הביטוח. כמו כן, הגובים רשאים לרשום חפצים בביתו או בעסקו של החייב כמעוקלים לטובת ביטוח לאומי, ואף יכולים לעקל את הרכוש אם החייב לא הסדיר את חובו, כדי למכור אותם עבור פירעון החוב.
יחד עם זאת, החל מתחילת חודש ינואר 2015, המוסד לביטוח לאומי אינו רשאי לגבות חוב בגין אי תשלום דמי ביטוח לאומי, אם חלפו שבע שנים מהמועד שבו היה צריך לשלם ולא התקבלה דרישה לתשלום מהמוסד לביטוח לאומי, ואף אי תשלום החוב לא יפגע בזכויות המבוטח לקצבה או לגמלה מהמוסד. במקרים מסוימים שבהם לא קוימה חובת דיווח או רישום, כגון: רשאי ביטוח לאומי לגבות את חוב בגין אי תשלום דמי ביטוח גם אם חלפו שבע שנים מהמועד המקורי לתשלום.