מתי יש להגיש כתב ויתור על סודיות בהוצאה לפועל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
כתב ויתור על סודיות נחתם על ידי חייב בהוצאה לפועל במסגרת בקשה לצו תשלומים, לבקשה להכרזה כחייב מוגבל באמצעים, או לבקשה לאיחוד תיקים, כדי לאפשר לרשם ההוצאה לפועל לאמוד את נכסיו וחובותיו לצורך קבלת החלטות בעניין הסדר חוב.
כתב ויתור יוגש בשני עותקים לרשות האכיפה והגבייה, כאשר העותקים מאומתים בידי עורך דין או פקיד הוצאה לפועל, ואליו תצורף לו הצהרה מפורטת של החייב, המסבירה את אופן היווצרות חובותיו ומידע מקיף הכולל: פרטים אישיים, תלוש משכורת של ששת החודשים הקודמים לבקשה, נכסים וזכויות במקרקעין, מידע על חשבונות בנק, פירוט כל החובות ומסמכי שעבוד, תביעות תלויות בבתי משפט והוצאות שונות כגון: שכר דירה, משכנתא, טלפון סלולרי הוצאות נסיעה ורכב ועוד.
מידע עדכני ואמיתי על המצב הכלכלי
חייב שמוותר על סודיות מאפשר לרשם הוצאה לפועל ולמיופי כוחו להוציא מידע בדבר מצבו הכלכלי הכולל את מקור ההכנסות, נכסים וחובות לצורך אומדן מצבו האמיתי. האומדן מאפשר לרשם לקבל החלטות ובהתאם לאשר או לדחות את בקשותיו השונות לצו תשלומים ולהסדר חוב.
על כתב ויתור על סודיות יש לחתום כאשר קיים חשש לפגיעה בזכותו של הזוכה להיפרע מהחוב כלפיו, במקרים שבהם חייב לא משלם את החוב באופן שנקבע על ידי הוצאה לפועל או על ידי בית המשפט, והחייב נדרש להוכיח שהוא אכן אינו מסוגל להסדיר את החוב. דרך אחת הנחוצה לשם הוכחה היא הצהרה על נכסים וחובות, וכדי לבחון אם החייב דובר אמת ניתנת לרשם סמכות לבדיקת הנכסים, הממומשת באמצעות השגת כתב ויתור על סודיות.
מתי נדרש החייב לצרף ויתור על סודיות?
חייב נדרש לצרף כתב ויתור על סודיות בהתייצבות לחקירת יכולת לשם בדיקת יכולתו של החייב לפרוע את חובו, זאת לפני הגשת בקשה לצו תשלומים, כאשר מציע החייב הסדר חודשי לתשלום חובותיו. כמו כן, גם חייב המעוניין בהכרזה של חייב מוגבל באמצעים, כדי למנוע צבירת חובות נוספים תוך מתן הגבלות, וגם בעת בקשה להליך איחוד תיקים.
האם ניתן להתנגד לכתב ויתור על סודיות?
כתב ויתור על סודיות אמנם מהווה פגיעה קשה בפרטיות החייב, אך יש בו תועלת לפירעון החובות. ישנם מקרים שבהם השימוש בכתב הוויתור חורג מהסביר, על כן בית המשפט מוסמך להחליט מתי ניתן להימנע ממסירת מידע וחשיפת פרטים. באופן עקרוני החייב יכול להימנע ממתן כתב הוויתור, אך הדבר נחשב לביזיון הוצאה לפועל, אשר מוביל לסנקציה שמטיל רשם הוצאה לפועל על החייב, שעלולה להגיע עד שבעה ימי מאסר. כאשר הסנקציה בדרך כלל מרתיעה מלסרב לבקשה.
הרפורמה החדשה בהוצאה לפועל זיהתה את הבעיה שכאשר חייב אינו חותם על כתב ויתור קשה לאתר את נכסיו, כתובתו ופרטים הכרחיים לשם גביית החוב. על כן, על פי הרפורמה החייבים אינם רשאים להימנע ממתן כתב הוויתור, ונדרשים למסור מידע לרשם עבור גורמים מסוימים כגון: רשם החברות, משרד הרישוי, ביטוח לאומי, רשם האוכלוסין, ועוד. זאת גם ללא כתב ויתור על סודיות חתום.