בקשת חייב להפחית את סכום ההגבלה ליציאתו לחו``ל
דרגו את המאמר |
|
חייב הנתון בהליך של איחוד תיקים, פנה לבית משפט השלום בנצרת, והגיש ערעור על החלטת רשמת ההוצאה לפועל, אשר התנתה את יציאתו לחו"ל לרגל ירח דבש, בהפקדת 50,000 שקלים על חשבון חובות תיק האיחוד. החייב ביקש להפחית את גובה ההפקדה עקב קשיים כלכליים שאינם מאפשרים לו לשאת בסכום ובשל נסיבותיו האישיות.
החייב כבן 26, חי על קצבת נכות בגובה 2,700 שקלים בחודש, וסכום חובותיו בתיק האיחוד עומד על סך של 227,000 שקלים. מצבו הכלכלי התדרדר בעקבות קריסת העסק שהקים, ובחודש ספטמבר 2013 נפגע קשה בתאונת עבודה, אשר הותירה בו נכות צמיתה בשיעור 74% בגין פגיעה אורטופדית ועצבית.
החייב טען כי ביטול הנסיעה יפגע בקשר עם זוגתו
מזה כחמש שנים החייב מאורס לבחירת לבו, אולם עקב אירועים טרגיים שונים החתונה נדחתה שוב ושוב. בפעם הראשונה עקב מותו של אבי הכלה בטרם עת, ובפעם השנייה עקב פגיעתו בתאונת עבודה. החייב הדגיש כי ביטול הנסיעה לירח דבש בחו"ל עלול לסכן את המשך הקשר הזוגי בינו לבין ארוסתו.
החייב ציין כי צמצם ככל האפשר את הוצאות החתונה, כאשר את רוב הכסף גייס מקרובי משפחה, ומימון כרטיסי הטיסה לחו"ל הוא על חשבון אחיו כמתנת חתונה. עוד הוסיף כי ארוסתו עוסקת בהוראה, לשניים משפחות בארץ, ולכן לא קיים כל חשש כי יעזבו את הארץ לצמיתות, או לתקופה ממושכת.
סכום ההפקדה מהווה 22% מכלל חובותיו
החייב טען כי התנאי של הפקדת 50,000 שקלים ליציאתו מהארץ, אינו מידתי הן ביחס ליכולתו הכספית והן ביחס לחובות, מאחר שהוא מהווה 22% מכלל חובותיו, לפיכך ביקש להעמיד את גובה ההפקדה על סך 5,000 שקלים בלבד.
חברת פלאפון תקשורת, אשר נמנית על יתר הנושים וחלקה בחוב עומד על 11,250 שקלים, התנגדה לבקשה, בטענה כי החייב הגיש רק לאחרונה בקשתו לאיחוד תיקים, בכפוף לתשלום 3,000 שקלים בחודש. לפיכך ראוי שיעשה שימוש במשאביו לצורך פירעון החוב, ולא לצורך נסיעה לחופשה לחו"ל, ואף ציינה כי ניתן לבלות ירח דבש גם בארץ. זוכה נוספת, אשר חובה עומד על סך של 3,300 שקלים, התנגדה גם היא לבקשה, וטענה כי למרות כל הליכי ההוצאה לפועל שננקטו נגד החייב, אין היא מצליחה לגבות את החוב.
הגבלת היציאה לחו"ל כאמצעי לחץ לגביית חובות
לאחר שמיעת טענות הצדדים, ציין בית המשפט כי מטרת עיכוב יציאה מהארץ היא לשמש אמצעי לחץ לגביית חובות, אולם לשם כך נדרשים שני תנאים לשם הגבלת החייב, תנאי אחד הוא כאשר רשם ההוצאה לפועל השתכנע כי הדבר מוצדק בנסיבות העניין, בהתחשב במידת הפגיעה בחייב ובשאר הליכי הגביה שננקטו נגדו. תנאי שני הוא כאשר הוכח לרשם כי מדובר בחייב בעל יכולת המשתמט מתשלום החוב ללא הסבר סביר.
במקרה זה קבע כי מדובר בחייב שזה עתה החל הליך איחוד תיקים, לכן לא ניתן לבחון אם הוא משתמט או לא משתמט מתשלום חובותיו לנושים. עוד השתכנע כי השתת תשלום חד פעמי בסך 50,000 שקלים אינו מידתי ביחס לכלל חובותיו וביחס ליכולותיו הכספיות.
בית המשפט קבע כי אין כל בטחון שביטול הנסיעה לרגל ירח דבש יגרום לכך שמשאבים יוקדשו לחשבון תיק האיחוד, אולם הטלת תשלום חד פעמי מתון אשר החייב יוכל לשאת בו, יועיל לנושים ויסייע לזרז את גביית החוב. לפיכך קיבל את הערעור באופן חלקי והעמיד את התשלום הכספי על 12,000 שקלים, במקום 50,000 שקלים כתנאי ליציאה מהארץ.
רע"צ 24985-04-15