האם חייב מוגבל באמצעים יוכל לטוס לחופשה משפחתית בשווייץ?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייב מוגבל באמצעים הגיש בפני בית משפט השלום בתל אביב - יפו ערעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל, אשר דחה את בקשתו לביטול צו עיכוב היציאה מן הארץ, לצורך חופשה משפחתית בשוויץ בת עשרה ימים, הממומנת כולה על ידי הוריה של אשתו.
החייב עומד במשך שנים בצו התשלומים שניתן לו
לטענת המערער, שסך חובותיו עולה על חצי מיליון שקלים, מאז שנפתח תיק האיחוד לפני מספר שנים והוא הוכרז כחייב מוגבל באמצעים, הוא משלם את צו התשלומים שניתן לפי בקשתו בסך של 1,000 שקל בחודש, כפי שנדרש ממנו, ללא פיגורים או עיכובים. עוד הוסיף כי במהלך תקופה זו הותרה יציאתו מן הארץ בארבעה מקרים שונים, והוא שב מיד בתום היציאה חזרה ארצה.
המערער טען כי רשם ההוצאה לפועל דחה את הבקשה לביטול צו עיכוב היציאה מן הארץ, למרות שאף אחד מהנושים לא התנגד לבקשה. לטענתו, הרשם נימק את התנגדותו בעובדה כי מדובר בהוצאה כספית בעלות גבוהה שאינה מוצדקת, וציין שמוטב להשקיע את הכספים עבור החופשה, שנמסרו לו כאמור על ידי הוריו של אשתו, לשם הפחתת החוב בתיק.
צו העיכוב הוטל מכוח הכרזתו כחייב מוגבל באמצעים
לאחר שמיעת הטענות, בית המשפט קבע כי המערער אינו מדייק בדבריו, ולפחות נושה אחד התנגד לבקשה לביטול צו עיכוב היציאה מהארץ, ואף ציין כי אין לראות באי תגובה של נושה לבקשה כהסכמה מפורשת. עוד קבע כי צו עיכוב היציאה מן הארץ הוטל על המערער מכוח הכרזתו כחייב מוגבל באמצעים, ולא מכוח הוראות חוק ההוצאה לפועל.
שתי ההוראות נועדו למנוע את התחמקות החייב מפירעון החוב, אך ההבדל המהותי בין השתים הוא כי עיכוב יציאתו מן הארץ של חייב מוגבל באמצעים נועד למנוע יצירת חובות חדשים ונוספים.
בנוגע לטענת רשם ההוצאה לפועל כי מדובר בהוצאה כספית שאינה מוצדקת, בית המשפט השתכנע כי הוריו של אשתו הממנים את הטיול המשפחתי לשוויץ, אינם מחויבים לשלם את חובותיו של המערער, וזכותם לייחד את כספם שיטיבו עם החייב כפי שהם רואים לנכון, וזכותם המלאה להזמינו לחו"ל על חשבונם.
החייב יוכל לצאת מהארץ, לפי התנאים שיקבע רשם ההוצאה לפועל
כמו כן, קבע בית המשפט כי יש לאזן את זכות החייב לצאת מן הארץ אל מול זכות הקניין של הנושים. מאחר ומדובר בהטבה חד פעמית, ולא בהכנסה שוטפת, נקבע כי יינתן לכך ביטוי במסגרת צו התשלומים החודשי, כפי שיקבע רשם ההוצאה לפועל, והחייב יידרש לשלם בהתאם סכום חד פעמי גבוה יותר מסכום צו התשלומים הקבוע.
בסופו של דבר, קבע כי המשפט כי יש לקבל את בקשתו של החייב, ולאפשר לו לצאת לחופשה בחו"ל בת עשרה ימים, יחד עם משפחתו ובמימונם, זאת על פי התנאים שיקבע רשם ההוצאה לפועל.
עש"א 7280-08-14