החייבים ערערו על החלטת הרשמת וביקשו שלא לממש את דירת מגוריהם
דרגו את המאמר |
|

חייבים בתיק הוצאה לפועל הגישו ערעור לבית משפט השלום בחיפה, על החלטת הרשמת, שקבעה כי יש להתיר לכונס הנכסים לממש את דירת המגורים שלהם, לתשלום החובות לנושים שאינם מובטחים ולסילוק המשכנתא.
החייבים הגיעו להסדר תשלום החוב עם נושה מובטח
חייבים בתיק הוצאה לפועל לצורך מימוש משכנתא על דירת מגוריהם, שנפתח על ידי בנק למשכנתאות, הגיעו להסדר תשלום החוב עם הבנק, שהינו נושה המובטח. נכון ליום הגשת הערעור בחודש אפריל 2014, החייבים עמדו בתשלומים שנקבעו.
חרף ההסדר עם הבנק למשכנתאות, המשיב השני שהינו בנק אחר ואחד מן הנושים, ביקש מכונס הנכסים שיפעל למימוש הדירה, לצורך תשלום חובות הנושים שאינם מובטחים.
הרשמת קבעה כי הנושה שאינו מובטח רשאי לממש את הדירה
רשמת ההוצאה לפועל קבעה בחודש ינואר 2014, כי ניתן לאפשר לכונס הנכסים לממש את העיקול על דירת החייבים, לצורך סילוק יתרת המשכנתא וסילוק כל חובותיהם של הנושים הלא מבוטחים. החלטה זו התבססה על תנאי חוזה ההלוואה, בהם נקבע כי הבנק רשאי לממש את הדירה, במידה ויוטל עיקול. עוד נקבע בחוזה כי כונס הנכסים רשאי למכור את הנכס לאחר סילוק המשכנתא, לצורך תשלום החובות.
במועד מתן החלטתה של הרשמת, לשני החייבים היו חובות בלתי מבוטחים, אך בעת הגשת הערעור, החייבת סילקה את כל חובותיה, מלבד המשכנתא. נגד החייב פתוחים 21 תיקים וסך כל חובותיו עומדים על סך 645,834 שקל. החייב הוכרז כמוגבל באמצעים ותיקיו אוחדו, על פי בקשתו והוא ביקש במפורש לגור בדירה צנועה יותר, במקום למכור את דירתו, ולהמשיך לשלם את חובותיו.
האם החייב המוגבל באמצעים מוגן מפני מימוש הדירה?
החייבים טענו כי לא היה מקום להתיר לכונס הנכסים לממש את הדירה, לסילוק החובות של הנושים הבלתי מובטחים, בשל הסדר תשלום החוב עם הנושה המובטח. עוד טענו כי בעת איחוד התיקים, לא נקבע כי על החייב למכור את הבית, לצורך סילוק החובות, לכן אין מקום לממש את הדירה גם כיום וציינו כי החייבת פרעה את כל חובותיה בהוצאה לפועל.
בית המשפט דחה את טענות החייבים, מכיוון שהעובדה כי יש ברשותם דירת המגורים, הובאה בפני כלל הנושים והם רשאים לפעול למימושה לפי שיקול פעולתם. והוסיף כי לחייב המוכרז כמוגבל באמצעים, אין הגנה מפני מימוש דירת מגוריו. בנוגע לטענה כי החייבת פרעה את חובותיה, קבע בית המשפט כי כל עוד לחייב יש חלק בדירה ניתן בהחלט לפעול למימושה.
הערעור התקבל בזכות הסדר החוב עם הנושה המובטח
בית המשפט ציין כי לחייב בהוצאה לפועל קיימות זכויות מועטות וחובתו העיקרית היא לשלם את החוב הפסוק. כמו כן, תפקידו של רשם ההוצאה לפועל הוא קודם כל לקדם את הליכי גביית החוב.
אך עם זאת בית המשפט קיבל את הערעור וקבע כי כונס הנכסים לא יוכל לממש את הנכס המשועבד, על מנת לפרוע חובות לא מובטחים, כל עוד החייבים עומדים בהסדר התשלום עם הנושה המובטח.
רע"צ 6235-02-14