חייב שהוכרז כמוגבל באמצעים ביקש לערער על החלטת הרשמת
דרגו את המאמר |
|
מבקש שהוכרז כמוגבל באמצעים ביקש לערער על החלטתה של רשמת ההוצאה לפועל, במסגרתה הוחלט כי הוא יישא בצו תשלומים בסך 500 שקלים בחודש וכתנאי לפתיחת תיק האיחוד ישלם בנוסף עוד 2,000 שקלים.
המבקש עתר לבית משפט השלום בקריות, בבקשה לבטל את התשלום הראשוני ולהפחית בתשלום החודשי, בטענה כי אין ביכולתו לעמוד בתנאים שהציבה לו הרשמת, בשל מצבו הכלכלי.
משפחתו של המבקש מתפרנסת מקצבת נכות
המבקש, יליד 1965, הינו נשוי ואב לשני ילדים, בעל דרגת נכות בשיעור 75%, ואשתו גם היא בעלת נכות. המבקש ואשתו אינם עובדים והמשפחה כולה מתפרנסת מקצבת נכות בסכום של 6,690 שקלים בחודש, ואין ברשותם לא דירה ולא רכב. כנגד המבקש נפתחו חמישה תיקי הוצאה לפועל, ביניהם תיקים של חברת תקשורת וחברת אלקטרוניקה, סך כל חובותיו עומדים על 14,660 שקלים.
הרשמת קבעה כי על מנת לפתוח את תיק איחוד התיק החייב נדרש לשלם 2,000 שקלים
המבקש טען בפני הרשמת כי אין ביכולתו לפרוע את החובות וביקש להכריז עליו כחייב מוגבל באמצעים ולפרוש את התשלומים על סך 100 שקלים. לאחר שהרשמת בחנה את הבקשה וקבעה את היקף ההכנסות וההוצאות, היא העמידה אותם על 5,700 שקלים. הרשמת הכריזה עליו כחייב מוגבל באמצעים, והורתה לו לשלם 500 שקלים ובנוסף עוד 2,000 שקלים כתנאי לפתיחת תיק איחוד התיקים. המשיבים קיבלו את הבקשה של החייב להפחית את צו התשלומים ובחרו שלא להגיב, למעט משיב אחד שהותיר את הבקשה לשיקולו של בית המשפט.
תהליך ההכרזה מורכב משלושה שלבים
במסגרת ההכרזה על חייב כמוגבל באמצעים, נקבע הסדר תשלומים, שיאפשר לחייב לשאת בהם, ובמידה ולא יעמוד בתשלומים, יהיה צפוי למאסר. ההסדר מאפשר להטיל הגבלות על החייבים, בהתאם לחוק, במטרה לעודד אותם לפרוע את החובות תוך זמן סביר ולמנוע שימוש לרעה במנגנון.
תהליך ההכרזה מורכב ממספר שלבים. בשלב הראשון, לאחר שהחייב הגיש בקשה למתן צו תשלומים, ראש ההוצאה לפועל רשאי להכריז עליו כמוגבל באמצעים, בהתחשב בגובה החוב. בשלב השני, ניתן צו ביניים, עד לבדיקת יכולתו הכלכלית של החייב, במסגרתו ניתן להטיל על החייב הגבלות שונות, לפי החוק. ובשלב השלישי, לאחר חקירת היכולת יינתן צו תשלומים סופי.
בית המשפט קבע כי במקרה זה, לא התקיימו כל השלבים הנדרשים והמבקש לא קיבל צו ביניים, אלא קיבל צו תשלומים סופי, ללא חקירה מעמיקה של יכולתו הכלכלית. בית המשפט ציין כי אילו היה מבקש לאחד את התיקים, בהתאם לפרק ז3 לחוק הוצאה לפועל, היה עליו לשלם רק 440 שקלים בלבד. עוד קבע כי הרשמת דרשה מהחייב לשלם פי 4.5 מהקבוע בהוראות החוק, ללא הנמקה או סיבה מיוחדת.
בית המשפט מצא כי יש מקום להתערב בהחלטת הרשמת
בית המשפט קבע כי נסיבות התיק לא היו מוצדקות, והרשמת החמירה עם המבקש באופן לא מנומק ולא מוסבר, לכן ביטל בית המשפט את הדרישה לתשלום ראשוני בסך 2,000 שקלים, כתנאי לאיחוד התיקים וקבע כי תיק האיחוד יוקם לאלתר, ללא תנאי והעמיד את צו התשלומים, על סך 300 שקלים.
רע"צ 8727-11-13