עיקול מיטלטלין ברישום - מהו?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5 |

אחת מהסנקציות ה"ידועות" ביותר במסגרת הליכי הוצאה לפועל הינה עיקולים. עיקול מיטלטלין ברישום הינו מהלך אשר במסגרתו בעל תפקיד מטעם לשכת ההוצאה לפועל מגיע לביתו של החייב ומבצע רישום של המיטלטלין בבית. לאחר תום הפעולה, בעל התפקיד ממנה את אחד הנוכחים בבית בתור נאמן למיטלטלין. כעת, ומרגע זה ואילך, חל איסור מוחלט על הוצאתם של המיטלטלין מהבית.
עיקול מיטלטלין ברישום הינו הליך מקדים לעיקול מיטלטלין בפועל (הוצאת הפריטים מהדירה בעתיד). הוצאת מיטלטלין מהבית על ידי החייב ו/או מי מטעמו, לאחר עיקול ברישום, יכולה לעלות כדי עבירה פלילית. תקנות ההוצאה לפועל קובעות כי רק פקידי לשכת ההוצאה לפועל המקומית רשאים לבצע עיקולים של מיטלטלין ברישום. עם זאת, המוציא לפועל רשאי להטיל על בעל תפקיד בהליכי ההוצאה לפועל לבצע את הפעולה המדוברת. היתר כגון דא יינתן במקרים הבאים:
- ב"כ הזוכה מבקש להטיל את משימת העיקול מיטלטלין ברישום על בעל תפקיד מטעמו. במקרים אלה, יש לקבל את אישורו של ראש ההוצאה לפעול.
- הליך עיקול המיטלטלין מבוצע מיד ובתכוף לאחר פתיחת התיק בהוצאה לפועל, וזאת עוד טרם נשלחה לחייב אזהרה בעניין.
- פקידי ההוצאה לפועל לא הצליחו לבצע בנכס עיקול מיטלטלין ברישום והצו הושב על ידם בעילה של "לא בוצע". עורכי דין העוסקים בתחום טוענים כי לא מדובר בעילה נדירה, וזאת בלשון המעטה.
זוכים בתיקי הוצאה לפועל יכולים לעשות שימוש בעיקול מיטלטלין ברישום כאשר נמסרה לחייב אזהרה מלשכת ההוצאה לפועל אך האחרון לא פעל לפיה בתוך פרק הזמן הקבוע בחוק. כעת, הזוכה יכול להגיש בקשה לביצוע עיקול מיטלטלין ברישום. בקשה זו מוגשת על גבי טופס בקשת זוכה לנקיטת הליכים מבצעיים.
מה בין עיקול ברישום לעיקול בפועל?
כאמור, קיים הבדל מהותי בין עיקול מיטלטלין בפועל לבין עיקול ברישום. לאחר עריכת עיקול ברישום, ובמידה והחייב עדיין איננו פועל להסדיר את חובו, הזוכה רשאי לבקש את הוצאת המיטלטלין המעוקלים. דהיינו, העיקול הופך מרישום על הנייר והפקדה בידי נאמן, לעיקול בפועל. מכאן, הדרך קצרה למכירת המיטלטלין.
חשוב להדגיש כי בעל התפקיד איננו רשאי להוציא מביתו של החייב כל סוג של מיטלטלין הנמצא בבית. לדוגמא, הוא מוגבל מבחינת גובה החוב (לא מוציאים שטיח פרסי השווה 25,000 שקלים בגין חוב של 2,500 שקלים בלבד). כמו כן, החוק מגביל עיקול מיטלטלין המשמשים את החייב ובני משפחתו מבחינה בסיסית לקיום אורח חייהם (לדוגמא, כלי מזון, כלי עבודה וכדומה).
מבחינת "לוחות זמנים", לאחר ביצוע עיקול מיטלטלין ברישום, ניתנת לחייב ארכה נוספת של שבוע להסדיר את חובו מול הזוכה. הזוכה יוכל להוציא את המיטלטלין המעוקלים במידה והחייב לא יפעל כנדרש בתוך שבעה ימים. במידה והגיעו לביתכם גורמים המבקשים לערוך במקום עיקול מיטלטלין ברישום, מומלץ לפנות בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורכי דין העוסקים בתחום.
חשוב לזכור כי עיקול ברישום איננו טומן בחובו ביצוע מיידי של עיקול בפועל. מטרתו הינה להעניק לבעל המיטלטלין מרווח זמן נוסף בכדי "למנוע עוול מיותר ולהעמיד את הדברים על דיוקם". כמו כן, מבצע עיקול ברישום הינו מבצע בלבד והוא פועל על בסיס ההנחה כי החייב גר בבית. תפקידו של בעל התפקיד הינו לבצע את העיקול ברישום ותו לא. הוא איננו חופשי להפעיל שיקול דעת ואין זה מתפקידו לשפוט דברים אשר נאמרים לו על ידי מי מבעלי הבית. תופעה זו נפוצה בעיקר כאשר מעקלים מגיעים לדירותיהם של הורי חייבים או קרובי משפחה של החייב.