בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות בהוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 1.0 מתוך 5 |
מערכת ההוצאה לפועל, וכמוה מערכת המשפט, מקפידות באופן דווקני על מועדי הגשת כתבי בי דין ובקשות למיניהם. אי לכך, במקרים בהם מוגשות תביעה על סכום קצוב או בקשה לביצוע שטר בהוצאה לפועל, מומלץ שלא להמתין ו/או להשתהות עם הגשת בקשת ההתנגדות.
בקשת התנגדות לביצוע שטר צריכה להיות מוגשת בתוך 20 ימים מהמועד בו ניתנה האזהרה, וזאת לפי תקנה 106(א) לתקנות ההוצאה לפועל. במידה ועסקינן בתביעה לסכום קצוב, שומה על המתנגד להגיש את בקשתו בתוך 30 ימים מקבלת האזהרה. לעיתים, מסתמן כי יחול עיכוב מסוים בהגשת ההתנגדות המדוברת. במקרים כגון דא, מומלץ להגיש בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות בלשכת ההוצאה לפועל.
כיצד מוגשת בקשה מסוג זה?
תקנה 109(א) לתקנות ההוצאה לפועל קובעת כי במידה ומדובר בתיק בגין שטר חוב, יש להגיש את הבקשה להארכת מועד בצירוף כתב התנגדות ותצהיר מאומת. כעת, רשם ההוצאה לפועל רשאי לתת הוראות בנוגע לבקשה ביחס לריבית (על פי סעיף 81א3 לחוק ההוצאה לפועל). הבקשה מונחת לפתחו של בית המשפט המוסמך לדון בהתנגדות. בית המשפט אשר אליו הועברה הבקשה להארכת מועד רשאי לעכב את הליכי ההוצאה לפועל (כולם או חלקם) וזאת אף בטרם הוא קיבל החלטה בדבר הארכת המועד. כמו כן, הוא רשאי לשנות את קביעת הריבית. דברים אלה יפים גם לגבי בקשה להארכת מועד בקשת התנגדות בגין תביעה על סכום קצוב. עם זאת, בבקשה זו, אין צורך בצירוף ההתנגדות אלא בתצהיר מאומת בלבד.
ישנם מספר טעמים אשר מצדיקים הארכת מועד במקרים כגון דא. טעמים אלה אינם מוצאים ביטוי בחקיקה. תקנה 128(א) לתקנות ההוצאה לפועל העניקה בידיו של בית המשפט את הסמכות להביא להארכת מועד הגשת בקשת ההתנגדות "מטעמים מיוחדים" אשר יירשמו. ההלכה הפסוקה יצקה תוכן במרוצת השנים בשיקולים הרלבנטיים העומדים על הפרק במקרים אלה.
אין גובין אם לא מזהירין
באופן כללי, ניתן לומר כי בקשת הארכת מועד להתנגדות תתקבל כאשר העיכוב היה מחמת נסיבות שלא היו בשליטת המבקש. עם זאת, רשלנות מצידו של המבקש לא תביא בהכרח לקבלת בקשת הארכת המועד. יתרה מכך, ישנו שוני מהותי בין תביעות העוסקות בסכום קצוב לבין תביעות שעניין שטר. כפועל יוצא מכך, גם הקריטריונים בין שני המצבים הינם שונים בהתאמה. למשל, כאשר מדובר בשטר חוב, לשכת ההוצאה לפועל מוציאה את האזהרה בהתאם לשטר בלבד. לעומת זאת, בתביעה על סכום קצוב מדובר בבקשה למימוש פסק דין חלוט. דהיינו, פסק דין שנדון בפני ערכאה משפטית. במקרה השני, סביר להניח שהקריטריונים להארכת המועד יהיו מחמירים יותר.
למשל בית המשפט העליון דן בבקשה להארכת מועד להתנגדות לביצוע שטר וזאת כאשר החייב טען כי האזהרה לא הומצאה לידיו. השופטים קיבלו את הבקשה והאריכו את המועד. בפסק הדין הודגש כי אין ספק שהליכי הוצאה לפועל אינם יכולים להתחיל ולנוע ללא המצאת אזהרה בפועל וכדין. המצאת האזהרה הוגדרה על ידי בית המשפט כ"תנאי מוקדם להליכים שאין בלתו". "מסירת אזהרה לחייב אשר מבקשים לממש את רכושו הינה מהלך חיוני מבחינת נקיטה בהליכי הוצאה לפועל", נכתב בפסק הדין, "לא מדובר במהלך פורמאלי וטכני כי אם צעד שהרעיון המרכזי מאחוריו הוא שאין גובין אלא אם כן מזהירין".