שיקים בהוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 4.2 מתוך 5 |
ניתנו לכם שיקים אשר לא כובדו? מתמודדים עם שיקים חוזרים? באפשרותכם לעשות זאת באמצעות ההוצאה לפועל. לעיתים, אין מנוס מנקיטה בהליכי הוצאה לפועל בכדי למצות זכויות שהופרו בשיקים חוזרים. על מנת לפתוח תיק בהוצאה לפועל, יש לשאת בתשלום אגרה. האגרה כיום על פתיחת תיק בגין שיק שלא כובד עומדת על 1.25% מסכום ההמחאות אך לא פחות מ-162 ₪ (נכון לנובמבר 2012). יש להוסיף לסכום הנ"ל אגרת פרוטוקול. חשוב להדגיש כי סכומי האגרה מצטרפים לחוב בתיק ההוצאה לפועל והדבר יופנה כלפי החייב.
במידה ואתם בוחרים לפנות להליכי ההוצאה לפועל בסיוע של עורך דין מטעמכם, במועד פתיחת התיק מצורף לחוב (באופן אוטומטי) גם שכר טרחתו של עורך הדין. בהמשך, עם ביצוע פעולות גבייה כנגד החייב, שכר טרחה נוסף יתווסף לסכום החוב. בכדי לפתוח תיק בהוצאה לפועל עליכם להיות מצוידים בשיק המקורי ובצילום של שני צדדיה של ההמחאה.
כעת, יהיה עליכם למלא טופס בקשת ביצוע שיק (ניתן לעשות זאת בכל אחת מלשכות ההוצאה לפועל). מילוי הטופס צריך להיות תוך כדי הקפדה על כל הפרטים הרלבנטיים, לרבות פרטיו של החייב בהתאם לתעודת זהות (או ח.פ במידה ומדובר בחברה) וכתובת. ישנם מקרים בהם רשומים על השיק ערבים נוספים מעבר למושך השיק. במקרים אלה, רצוי וניתן להוסיף גם את הערבים בתור חייבים בבקשת הביצוע. משמע, לפתוח את התיק בהוצאה לפועל כנגד כמה חייבים.
כתובת עדכנית וחשיבותה
רבים אינם יודעים זאת אך ישנה משמעות גדולה מאד לרישום כתובת עדכנית של החייב. רק כתובת עדכנית ונכונה תוכל לסייע בנקיטת הליכים כנגד החייב (לרבות צווי הבאה, עיקולים, מאסר וכדומה). לאחר פתיחת התיק, תצא אזהרה לחייב על ידי מזכירות ההוצאה לפועל. באזהרה, אשר תישלח לחייב בדואר רשום, יפורטו פרטי התיק והחוב. כמו כן, תינתן לחייב אזהרה בדבר חובתו לשלם את הסכום בשיק.
כאמור, האזהרה נשלחת בדואר רשום בצירוף שובר תשלום ואישור מסירה. במידה והאזהרה תשוב כלעומת שנשלחה בגין "מען שגוי", "העתיק כתובת" או "לא נדרש", לא יהיה ניתן לנקוט כנגד החייב בהליכים. במקרים אלה, יש לאתר את כתובתו העדכנית של החייב ולבקש המצאה נוספת של האזהרה. יודגש כי ניתן להיעזר בכך בחברות המספקות שירותי מסירות משפטיות.
בחלוף 21 ימים ממועד המצאת האזהרה לידיו של החייב, הזוכה יוכל להתחיל ולנקוט כנגד האחרון בהליכי גבייה מסוימים. מדובר בהטלת עיקולים (חשבונות בנק, משכורות, רכבים וכו'), עיכוב יציאה מהארץ, צווי מעצר וכדומה. לעיתים, קיים חשש כי החייב ינקוט בהליכים פסולה לאחר קבלת האזהרה וטרם חלוף שלושת השבועות הראשונים. במקרים כגון דא, הזוכה יכול לבקש לנקוט בהליכים משלו כנגד הברחת רכוש או יציאה מהארץ עוד בטרם שליחת האזהרה.
עורכי דין העוסקים בתחום דואגים להדגיש כי לאחר פתיחת התיק בהוצאה לפועל, הזוכה איננו יכול לשבת בביתו ולהמתין לתשלום החוב. לשכת ההוצאה לפועל איננה פועלת כבקשתם של זוכים והיא נתונה תחת עומס עצום. אי לכך, הזוכה צריך לנקוט באופן אקטיבי בפעולות לשם קידום התיק. מומלץ להיעזר גם בייעוץ משפטי אשר יוכל לסייע לייעול ההליכים.