חייב מוגבל באמצעים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייבים אינם מסוגלים תמיד לשאת בעול חובותיהם. במקרים בהם מתנהלים כנגד חייב הליכים בהוצאה לפועל, והאחרון סבור כי אין ביכולתו לעמוד בנטל, עומדת בפניו האפשרות לבקש הכרזה עליו כחייב מוגבל באמצעים. ישנן מספר משמעויות אשר מקופלות בתוך הכרזה כגון דא. ראשית, עם הכרזה על חייב כמוגבל באמצעים, תיקי ההוצאה לפועל העומדים כנגדו מאוחדים לכדי תיק אחד.
מדובר בהליך הידוע בשם איחוד תיקים. לאחר מכן, ניתן כנגד החייב צו עיכוב יציאה מהארץ וחשבון הבנק שלו מוגבל (בהתאם להגבלה המוטלת על אדם לפי חוק שיקים ללא כיסוי). חייב מוגבל באמצעים איננו יכול לעשות שימוש בכרטיסי אשראי והוא מנוע מהקמת חברה ו/או ניהול חברה מבלי שראש ההוצאה לפועל נתן לו אישור מיוחד לכך.
הציבור המתקשר עם החייב יוכל לדעת כי מדובר בחייב מוגבל באמצעים וזאת משום ששמו של האחרון יופיע ברשימה של "המוגבלים באמצעים". לאמור, יכולות להיות להכרזה כאמור השלכות עסקיות משמעויות על החייב ועל יכולתו להתפרנס. עם זאת, חייבים רבים מעוניינים בהכרזה המדוברת היות ויש לה מספר יתרונות מבחינתם.
למשל, הכרזה על חייב כמוגבל באמצעים מביאה לאלתר לעיכוב הליכים כנגדו. כעת, הזוכים לא יוכלו לנקוט כנגד החייב בהליכים שונים כגון עיקולים, צווי הבאה וכדומה. כמו כן, הכרזה על חייב מוגבל באמצעים איננה "חתונה קתולית". חייב יכול לבקש להשתחרר מהגדרה זו. מדובר אפוא באחד היתרונות המשמעותיים בנוגע לחייב מוגבל באמצעים לעומת הליכי פשיטת רגל.
חייבים מוגבלים באמצעים אינם רשאים לעשות "העדפת נושים" ואין בסמכותם היכולת לשלם חובותיהם לנושה אחד על פני נושים אחרים. כמו כן, בניגוד להליכי פשיטת רגל, חייב מוגבל באמצעים איננו מתמודד עם נאמן העוקב אחר פעילויות הכלכליות.
מיהו חייב מוגבל באמצעים?
סעיף 69ג(א) לחוק ההוצאה לפועל קובע כי חייב יכול להיות מוכרז כחייב מוגבל באמצעים וזאת במידה והוא עומד באחד התנאים שלהלן. ראשית, הוא הגיש בקשה לפרוס את תשלום חובו בהתאם לגודל החוב (שנתיים בגין חוב של עד 20,000 שקלים, שלוש שנים בעבור חוב של עד 100,000 שקלים, וארבע שנים כאשר החוב גבוה מ-100,000 שקלים). חישוב החוב נעשה תוך כדי הכללת ריביות והפרשי הצמדה עד למועד ההכרזה על החייב כמוגבל באמצעים. כמו כן, חייבים המבקשים הכרזה עליהם כמוגבלים באמצעים צריכים לחתום על כתב ויתור סודיות המאפשר התחקות אחר נכסיהם. לאחר ההכרזה על חייב כמוגבל באמצעים, הודעה בעניין תימסר לזוכה.
לאחר ההכרזה
במידה וראש ההוצאה לפועל מכריז על חייב כמוגבל באמצעים, האחרון יזומן לעמוד בפני חקירת יכולת. חקירת היכולת מתבססת הן על יסוד עיון בבקשתו של החייב והן על בסיס כל מידע אחר שנמצא לפני ראש ההוצאה לפועל. כאמור, ראש ההוצאה לפועל רשאי להורות לחייב לחשוף בפניו מסמכים אשר הוא סבור כי הם רלבנטיים לסוגיה. הזוכה מעודכן בכל פרטי ההליך וראש ההוצאה לפועל מחויב לשמוע את טענותיו השונות. בסיום בדיקת יכולתו הכלכלית של החייב, רשם ההוצאה לפועל נותן צו תשלומים בהתאם לממצאי הבדיקה וקובע כי הוא מוגבל באמצעים במידה והוא איננו מסוגל לפרוע את החוב במשך התקופה הקבועה בסעיף 69ג(א) לחוק.