פשרה בהוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
עורכי דין העוסקים בהוצאה לפועל ממליצים לא אחת על הסדר פשרה בין הזוכה והחייב. הסדר זה יכול לייעל באופן משמעותי את ההליכים ולמנוע עוגמת נפש וטרחה רבה מהצדדים. מבחינתו של החייב, קיימת לו אפשרות להציג בפני הזוכה את מצבו הכלכלי ואת יכולתו לשלם את החוב בהתאם לתשלומים קבועים. הזוכה יכול לקבל מהחייב התחייבות לפירעון החוב, אם לא באופן ישיר אז בתשלומים מסודרים. אין ספק שהחייב יכול להימנע גם מנקיטת סנקציות כנגדו כגון עיקולים, צווי מאסר וכדומה. יתרה מכך, במידה והזוכה יפנה להוצאה לפועל, החוב יגדל בגין אגרות ושכר טרחה ושיעורו יאמיר. עורכי דין ממליצים אפוא על הגעה להסדר פשרה בשלב המוקדם ככל הניתן.
חוק ההוצאה לפועל קובע כי בכל אחד משלבי ההוצאה לפועל ניתן להגיש לראש ההוצל"פ הסדר פשרה בין הצדדים. לאחר השגת הסדר הפשרה, הצדדים מביאים את ההסכם לאישורו של ראש ההוצאה לפועל. במידה וראש ההוצאה לפועל יאשר את ההסכם, הסוגיה תקבל תוקף של פסק דין ותביא לסיומם של ההליכים. על פי רוב, הסכם פשרה מביא לפסיקת תשלומים קבועים אשר יכולים גם לכלול את הפחתת החוב. חשוב להדגיש כי כאשר אחד הצדדים מיוצג על ידי עורך דין, כדאי כי גם הצד השני יקבל סיוע משפטי.
על מה חשוב לשים דגש?
מומלץ כי חייבים אשר מעוניינים בהסכם פשרה יעמדו על מספר סעיפי מגן שימנעו נקיטת הליכים כנגדם בעתיד. למשל, ניתן לקבוע בהסכם הפשרה כי הזוכה, לאחר אישור ההסכם, לא ינקוט כנגד החייב בהליכי עיקול או הגבלות שונות (עיכוב יציאה מהארץ, למשל). כמו כן, כדאי כי החייב יכניס בהסכם סעיף לפיו הזוכה מתחייב לסגור את התיק עם העברת התשלום האחרון (גם אם ביתרת מחשבי ההוצאה לפועל קיימת עוד יתרת חוב).
כפי שצוין לעיל, הסכמי פשרה יכולים להועיל גם לזוכה. לדוגמא, זוכים אשר יסכימו לפשרה ייהנו מכך שהם יחסכו לעצמם פעולות בהוצאה לפועל והתכתשות חוזרת ונשנית מול הגורמים המשפטיים המעורבים בהליכים כגון דא.
מדובר בריצות ללשכות ההוצאה לפועל, תשלום אגרות, שכר טרחת עורכי דין והגשת בקשות שונות כגון עיכוב יציאה מהארץ, עיקולים, מאסר וכו'. זוכים אשר התמודדו בעבר עם הליכי הוצאה לפועל, יודעים כי גם כאשר בידם פסק דין חלוט, לא תמיד הדרך לגבותו באמצעות הלשכה הינה פשוטה וקלה. לעיתים, אפילו התועלת הכלכלית המקופלת מאחורי ניסיונות אלה מוטלת בספק - וזאת בלשון המעטה.
דהיינו, ייתכן ויהיה כדאי גם לוותר לחייב על חלק מסוים מחובו בעבור הסכם פשרה, וזאת מתוך ראיה לטווח ארוך. אל תשכחו, גם זמן וטרחה שווים כסף (הפסד ימי עבודה, השגת ראיות רלבנטיות וכיוצא בזה). פעמים רבות, זוכים מתנים את הפחתת החוב בקיצור תקופת התשלומים. למשל, פירעון חוב של 1,000 שקלים יכול להיות מופחת ל-900 שקלים בעבור תשלום ישיר וחד פעמי.