www.what2do.co.il

אזהרה לחייב בהוצאה לפועל

דרגו את המאמר
  התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 3.6 מתוך 5

אזהרה לחייב בהוצאה לפועל

לאחר שנפתח כנגד חייב תיק בהוצאה לפועל, לשכת ההוצל"פ תשגר אל האחרון "אזהרה". מדובר במכתב בדואר רשום, הכפוף לאישור מסירה, ובו מצויינים פרטי החוב, פרטי הזוכה, שמו של ב"כ הזוכה (אם ישנו), שובר תשלום והוראות נוספות. במידה ומכתב האזהרה חזר ללשכת ההוצאה לפועל מחמת "לא נדרש", "מען שגוי" או "עבר כתובת", הזוכה לא יוכל לנקוט בהליכים כנגד החייב וזאת משום שחזקה על האזהרה שהיא לא הגיעה ליעדה. פעמים רבות, זוכים מבקשים מלשכת ההוצאה לפועל להמציא לחייב את האזהרה באופן אישי, וזאת על מנת למנות סיטואציות כגון דא.


יש להדגיש כי אין צורך שהחייב יקבל את המכתב בידיו ודי בכך שאדם מעל גיל 18 הגר בביתו של החייב מקבל את המכתב האמור. עם זאת, רק המצאה מלאה של האזהרה תוכל להצדיק נקיטת הליכים שונים כגון עיקולים, צווי הבאה, צווי מאסר, עיכוב יציאה מהארץ וכדומה. כאשר החייב ו/או מי מבני משפחתו מסרבים לקבל את המכתב, או לחתום על אישור המסירה, הזוכה יוכל לנקוט בהליכים כנגד החייב תוך כדי החתמת השליח אשר מאשר את נסיבות המקרה. במקרים כגון דא, לשכת ההוצאה לפועל תנפיק לזוכה מדבקות עם פרטי תיק ההוצל"פ אשר ישמשו את האחרון בפעולות כנגד החייב.


חשיבותה של "המצאה מלאה"


בית המשפט העליון התייחס לחשיבותה של ההמצאה המלאה בשורה ארוכה של פסקי דין שניתנו מטעמו בעניין זה. למשל, ברע"א 2793/01 לאופר נ' גבאי, הודגש כי המטרה העיקרית אשר מקופלת מאחורי הליך המצאת אזהרה לחייב הינה כי יש לוודא שהחייב מודע לכך שעליו לשלם את החוב המדובר (בתשלומים או ב"מכה אחת"). בית המשפט העליון ציין כי אם לא תוכח המצאה מלאה, לא ניתן לנקוט כנגד החייב בהליכי אכיפה שונים ולא מדובר בעניין של מה בכך.


השופטים הדגישו כי מסירתה של האזהרה לחייב, אשר רכושו עלול לעמוד בפני עיקולים ומימושים, מהווה את אחד המהלכים החיוניים והחשובים ביותר במסגרת הליכי הוצאה לפועל. דהיינו, לא מדובר במהלך פורמאלי וטכני אלא בסוגיה בעלת השלכות מהותיות וחברתיות. הרעיון המרכזי הוא כי לא פוגעים בזכויותיו של חייב זולת אם האחרון הוזהר כהלכה בנוגע לכוונה לפעול כאמור.


לאחר האזהרה - מה עושים?


במידה והאזהרה הומצאה כראוי, והתקיימו התנאים הרלבנטיים לשם כך בחוק, החייב למעשה צריך לפעול במהרה. בתוך 20 ימים עליו להגיב לאזהרה, ואם הוא לא יפעל כאמור, הוא עלול להתמודד עם סנקציות מרחיקות לכת הנמצאות בארסנל לשכת ההוצאה לפועל. להלן הפעולות אשר על החייב לבצע עם קבלת האזהרה:

 

  1. במידה ותיק ההוצאה לפועל נפתח בעקבות אי מילוי פסק דין, החייב יכול לטעון "פרעתי". דהיינו, לטעון כי התיק נפתח לחינם וזאת משום שהוא כבר שילם את החוב הנקוב בפסק הדין. טענה זו טובה גם כאשר מדובר בתשלום חלקי בלבד של החוב.
  2. במידה ותיק ההוצאה לפועל נפתח בעקבות שטרות, שיקים או משכון, החייב יכול להגיש התנגדות אשר במסגרתה תועלנה על ידו טענות שונות כנגד החוב (לרבות טענת "פרעתי").


חייב אשר לא יגיב לאזהרה, לא יתנגד ולא יטען פרעתי, יראו אותו כמי שהודה בקיומו של החוב. לאחר מועד זה, החייב לא יוכל עוד להעלות שאלות ותהייות שונות בדבר עצם קיומו של החוב, אלא רק להשיג על אופן ביצוע התשלום (למשל, מצב כלכלי קשה וכדומה). אכן, מדובר בתקופה קצרה ביותר בת 20 ימים בלבד. אי לכך, המחוקק העניק לראש ההוצאה לפועל את הסמכות להאריך את המועד מבחינת החייבים וזאת כאשר קיימות נסיבות המצדיקות זאת. עם זאת, חייבים אשר "בונים" על הארכת המועד צריכים לדעת כי הארכת המועד מסבכת את ההליכים וזאת משום שכעת הם יצטרכו להוכיח גם את סיבת השיהוי, וגם את הטענות לגופו של עניין.


לסיכום,


במידה וקיבלתם אזהרה בדבר פתיחת תיק בהוצאה לפועל, או במידה ושלחתם מכתב אזהרה לחייב אשר מסרב לפרוע חובו, חשוב להיצמד לכללים ולהוראות החוק. היות ומדובר בהליכים מורכבים, אשר יכולות להיות להן השלכות משמעותיות על גורל התיק והחוב, מומלץ להתייעץ עם עורכי דין עם קבלת/שליחת אזהרה. ייעוץ משפטי נכון יכול לפשט את הדברים ולאפשר התמודדות יעילה מולם בהתאם לאינטרס הלקוח.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

צו עיכוב יציאה מהארץ בהוצאה לפועל במעמד צד אחד

אימתי יוצא צו עיכוב יציאה מהארץ כנגד חייב בהליכי הוצאה לפועל? מה בין הזכות לחופש תנועה לבין זכויותיהם של הנושים? 

שיקים בהוצאה לפועל

כיצד מתמודדים עם שיקים חוזרים בהליכי הוצאה לפועל? האם ניתן לנקוט בהליכים כנגד החייב? מה ההגנה מפני תיק הוצאה לפועל בעקבות שיק שחזר בתום לב? 

לשכת ההוצאה לפועל הקרובה למגוריך

כאן תמצאו טלפונים למקרי חירום כולל טלפונים ניידים של בעלי תפקידים, שעות פעילות כתובות ועוד ...  

תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל

תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל

סעיף 77א לחוק ההוצל"פ, אשר נכנס לתוקפו בימים אלה, במסגרת תיקון 29 לחוק ההוצל"פ, קובע ... 

הוצאה לפועל - גבייה בהליך מזורז

ביום ראשון, 2 באוגוסט, ייכנס לתוקפו פרק א1 לחוק ההוצאה לפועל שעניינו הוצאה לפועל במסלול "מקוצר". 

תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ'ד - 1984

תוכן תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ'ד - 1984... 

מהי ריבית פיגורים?

מהי ריבית פיגורים? מתי מתחיל מרוץ ריבית הפיגורים? האם ניתן לעכב או להוריד אותה? קראו עוד... 

מהו חשבון מוגבל?

מהו חשבון מוגבל? מהו חשבון מוגבל חמור? האם ניתן לפתוח חשבון חדש? כיצד יש לבטל חשבון מוגבל?  

בקשה לפסק דין הצהרתי על מיטלטלין, מהי?

סיטואציות כאלה מאפיינות חייבים הגרים עם הוריהם (והמיטלטלין ברשות החייב הינם בבעלות ההורים) או במקום בו החייב נשוי ולאשתו (שאיננה קשורה לתיק) זכאות על מחצית מהרכוש... 

עיקול לפני מתן אזהרה

פעמים רבות נדרשים זוכים ונושים לפנות ללשכה להוצאה לפועל על מנת שתסייע עבורם בגביית חוב העומד לזכותם... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.