מכתב דרישה בהוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5 |
פעמים רבות, בטרם אדם פונה ללשכת ההוצאה לפועל, באפשרותו לנקוט בצעד מנע אחרון. מדובר בפנייה לחייב בנוגע לכוונתו של הזוכה לפתוח כנגדו תיק בהוצאה לפועל. מכתב דרישה זה יכול, לא אחת, לאיין את הצורך בהליכי הוצאה לפועל וזאת משום שהחייב יודע כי אם החוב יתברר כנכון הוא ייאלץ להתמודד עם הגדלתו בשל אגרות ושכר טרחה.
יש לציין כי לא מדובר בחובה חוקית הרובצת לפתחו של הזוכה. נהפוך הוא, אפשר להגדיר מכתב דרישה אף כצעד לטובת החייב. דהיינו, הזוכה פונה לחייב ואומר לו למעשה "אני יודע שהתעכבת בתשלום החוב, על מנת למנוע אי נעימות עתידית, הבה נגיע להסדר ונמנע את הסיפור".
מיותר לציין כי יש בכך גם תועלת עבור הזוכה. הליכי הוצאה לפועל אינם הליכים פשוטים והזוכה הסביר איננו מעוניין בדרך כלל לכתת רגליו בין לשכת ההוצאה לפועל וערכאות משפטיות. כמו כן, ברור אפוא כי פתיחת תיק בהוצאה לפועל איננה בהכרח ערובה להצלחה עתידית. ישנם מקרים רבים בהם הליכי הוצאה לפועל נמשכים זמן רב ואף נגמרים בלא כלום.
מהן הסיבות לשליחת מכתב דרישה?
כפי שצוין לעיל, ישנן מספר סיבות המצדיקות משלוח של מכתב דרישה לחייב. ראשית, כבר במעמד פתיחת התיק בהוצאה לפועל, הזוכה נדרש לציין האם נשלח לחייב מכתב דרישה. ציון חיובי במקרה זה יוכל להטות את הכף העתידית לטובת הנושה ולהציגו כמי שפעל בכל האמצעים הנתונים לרשותו בכדי לגבות את החוב. לאמור, תיק ההוצאה לפועל היה הצעד האחרון שלא היה ממנו מנוס בנסיבות המקרה. אכן, אין חובה לשלוח מכתב דרישה ואי שליחת מכתב כאמור לא פוגעת כהוא זה בהליכים העתידיים. עם זאת, יכולים להיות למכתב זה יתרונות משפטיים משמעותיים.
זאת ועוד, מכתב דרישה יכול להישלח לחייב בדואר רשום עם אישור מסירה. במידה והמכתב ישוב לזוכה כלעומת שנשלח, סביר להניח שגורל דומה מצפה להודעת אזהרה שתישלח לחייב עם פתיחת התיק. דהיינו, הזוכה יכול לבחון את נכונותו של החייב להתמודד עם החוב ואת כתובתו ומענו הרשמיים.
לדוגמא, אם מכתב הדרישה חזר מסיבה מסוימת, מומלץ כי הזוכה לא ימתין לשליחת האזהרה על ידי לשכת ההוצאה לפעול אלא יפעל באופן עצמאי למסור אותה לחייב. כידוע, כל עוד האזהרה שנשלחה לחייב עם פתיחת התיק לא הגיעה לידיו של האחרון (על פי התנאים הקבועים לשם כך בחוק), לא מתחילה לרוץ תקופת 20 ימי התגובה ולא ניתן לנקוט כנגד החייב בהליכים שונים. במילים פשוטות, אם שליחת מכתב הדרישה צלחה, והמכתב הגיע ליעדו, סביר להניח שכך יהיה גם עם האזהרה (ולהיפך).
חשוב לציין כי מכתב הדרישה גם יכול להיות כחרב פיפיות. דהיינו, החייב יקבל את מכתב הדרישה, ימנע מלפתור את הסוגיה מול הנושה, ויתחמק מלקבל את האזהרה הרשמית בעתיד. כמו כן, חייבים מסוימים עלולים לנקוט בחוסר תום לב ובהברחת נכסים לאחר מכתב דרישה, וזאת היות ומכתב זה (גם כאשר הוא ערוך על ידי עורך דין) איננו בעל תוקף משפטי מחייב.
מכתב דרישה - דרך לפתור את החוב
מכתב דרישה נהנה גם מיתרונות רבים מבחינת הצדדים. מדובר במהלך אחרון לפני פתיחת תיק בהוצאה לפועל. חייב אשר יסכים להיענות לזוכה, לקיים עימו משא ומתן, ולמצער להציע פירעון חלק מהחוב, יחסוך מעצמו התמודדות עם סנקציות שונות (למשל - הגדלת החוב בשל אגרות ושכר טרחה). מהלך כגון דא יחסוך גם מהזוכה את ההתכתשות המתישה בהליכי הוצאה לפועל.
חשוב להדגיש כי למכתב דרישה ישנן גם השלכות משפטיות משמעותיות. לעיתים, זוכים מבקשים לנקוט בהליכים כנגד החייב גם בטרם חלפו 20 הימים ממועד המצאת האזהרה בדבר התיק. במקרים כגון דא, רשם ההוצאה לפועל יכול לתלות נקיטת הליכים זו בהוכחה בדבר משלוח מכתב דרישה. זוכה אשר טוען כי הוא שלח לחייב מכתב דרישה, צריך להוכיח זאת על ידי צירוף עותק מן המכתב לבקשה לפתיחת התיק.