ביטול צו איחוד תיקים, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייב אשר נפתחו נגדו מספר תיקים בהוצאה לפועל ואינו מסוגל לעמוד בהסדר החובות, רשאי להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל, ולבקש לאחד את כל התיקים הפתוחים כדי להסדיר את חובותיו לאורך זמן בצורה שקולה ומאורגנת.
המסלול לאיחוד תיקים מתאים לחייב שחובו אינו גבוה במיוחד, עד 50,000 שקלים, או שיש בידו אפשרות כלכלית לעמוד בתשלום חודשי, כאשר חייב המצוי באיחוד תיקים מוגן מפני נקיטת הליכים משפטיים במקביל על ידי מספר נושים.
חייב המעוניין לפנות למסלול של איחוד תיקים, נדרש להגיש בקשה ללשכת ההוצאה לפועל, שבה נפתחו רוב התיקים. הרשם יכול להיעתר לבקשת האיחוד או לדחות אותה, לאחר שנתן הזדמנות לכל הצדדים לטעון את טענותיהם.
אם הרשם החליט לקבלה, הוא יקבע מהו הסכום החודשי שיש לשלם במסגרת תיק איחוד על סמך חקירת יכולת, ובסופו של דבר יקבע תשלום חודשי נמוך משמעותית המתאים ליכולתו הכלכלית של החייב, אולם עליו לשלם לפחות 3% מסך כל החובות בכל התיקים הפתוחים ואף להתחייב לשלם בכל חודש 3%, עד שתתקבל ההחלטה.
במסגרת צו איחוד לא ניתן לאחד תיק מזונות או תיקים שאינם כספיים, כמו תשלום משכנתא, צו עשה או מימוש משכון. כמו כן, לא ניתן לאחד תיקי שטרות בעת שהוגשה התנגדות למימוש שטר, לפני שבית המשפט הכריע לגבי ההתנגדות.
אי עמידה בתנאים של צו האיחוד
בנסיבות שונות, הרשם יכול ביוזמתו או על פי בקשה של אחד הזוכים, לבטל את צו האיחוד או לשנות את התנאים הכלולים בו, כאשר הסיבה המרכזית לביטול הצו היא אי עמידה בתנאים שנקבעו על ידי הרשם, או כאשר החייב עשה או מתכוון לעשות מעשה כדי לפגוע בביצועו.
במקרה שהיה לרשם יסוד להניח כי החייב לא מילא אחרי התנאים של צו האיחוד, לא עמד בהסדר התשלומים, בשיעור ובמועד שנקבעו, או פעל בדרך אחרת שלא על פי התנאים או שלא באמצעות הממונה, הוא רשאי לבטל את הצו או לשנות תנאים הכלולים בו.
הרשם יכול לבטל את הצו אם החייב סירב לשתף פעולה עם הממונה ללא סיבה מוצדקת, או אם חל שינוי בנסיבות והחייב לא עומד בהחזר חובותיו בפרקי הזמן שנקבעו לו. ניתן לבטל את הצו אם נפתח נגד החייב תיק הוצאה לפועל נוסף, והרשם סבר כי החייב לא יוכל לפרוע את כל חובותיו בתיקים שעליהם חל הצו ובתיק החדש בפרקי הזמן שנקבעו בצו.
יתרונות וחסרונות בתיק איחוד
היתרון המרכזי של צו איחוד תיקים הוא שהסכום החודשי מתאים ליכולת הכלכלית של החייב, ומוענקת לו הגנה מסוימת מפני הנושים, ואף כל הסנקציות בתיקים הפתוחים יעוכבו, כמו עיקול רכוש, עיקול צד ג' או הגבלה על רישיון נהיגה.
החיסרון הגדול באיחוד תיקים הוא שהכספים שנתפסו במסגרת העיקולים, אינם מוחזרים לחייב עם אישור הבקשה, ועל החייב מוטל צו עיכוב יציאה מהארץ עד לפירעון כל החוב בתיק והתשלומים החודשיים שאותם הוא נדרש לשלם מתפרשים על פני תקופה ממושכת.
כאשר סכום החובות המצטברים הוא עד 50,000 שקלים, מומלץ לחייב לשקול בחיוב לפנות למסלול איחוד תיקים ולהחזיר את החוב באופן מסודר. לעומת זאת, אם החוב גדול ואין באפשרות להשיבו, או שהוא אינו מעוניין למשוך את החובות על פני תקופה ארוכה, כדאי לנסות לבקש הליכי הוצאה לפועל אחרים, כמו הכרזה על חייב מוגבל באמצעים, או פנייה למסלול של פשיטת רגל.