דיור חלופי במסגרת מימוש משכנתא בהוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חוק הוצאה לפועל קובע הוראות מיוחדות בנוגע למכירת דירת מגורים של חייב במסגרת הליכי מימוש משכנתא, זאת כאשר הבנק המלווה מעוניין למכור את הדירה כדי לכסות את חוב המשכנתא שהצטבר עקב אי עמידה בתשלומים.
החוק מתייחס לדירת מגורים שלא הוטל עליה עיקול, ומאפשר למכור אותה רק לאחר שהוכח כי לחייב ולבני משפחתו הגרים עמו יש מקום מגורים סביר, או יכולת כלכלית לממן מקום מגורים סביר.
בחודש מאי 2009 נכנס לתוקף תיקון הנוגע לסעיף 38 לחוק הוצאה לפועל. התיקון מחייב את הבנקים לספק דיור חלופי עבור חייבים שנטלו הלוואת משכנתא ולא הצליחו לעמוד בתשלומי ההחזר ועקב כך הוצאו מביתם על ידי ההוצאה לפועל לצורך מימוש הנכס, וסילוק החוב בכספים שהתקבלו ממכירתו.
על פי התיקון בחוק, הזוכה שהוא הבנק המלווה, אינו רשאי לבקש מרשם ההוצאה לפועל להורות על מכירת הדירה ועל פינוי החייב ובני משפחתו מביתם, כחלק מהליכי גביית החוב, אלא רק לאחר שהוכח שיש להם סידור מגורים חלופי וסביר.
כמו כן, הרשם רשאי להורות לנושה לספק לחייב דיור חלופי כתנאי למכירת הדירה, כאשר שווי הדיור החלופי ייחשב כהוצאות שנגרמו לבנק המלווה, ויצורפו ליתרת החוב בתיק הוצאה לפועל. יחד עם זאת במקרה שבהסכם המשכנתא שנחתם בין החייב לבנק, נקבע כי בעל המשכנתא אינו מחויב לדאוג לסידור חלופי, ייתכן כי למרות התיקון בחוק, ניתן יהיה למכור בתנאים מסוימים את דירת החייב ללא סידור חלופי.
מהם התנאים למכירת דירת החייב?
חייב שדירת המגורים שלו ממושכנת לטובת הבנק, והנושה הגיש בקשה למימוש המשכנתא במסגרת הליכי ההוצאה לפועל, או הגיש בקשה להורות על מכירת הדירה ופינוי החייב, לשם פירעון החוב, זכאי לקבל דיור חלופי.
לפני שמתקבלת ההחלטה על מכירת דירת המגורים, ופינוי החייב ובני משפחתו מביתם, הרשם נדרש להשתכנע שמתקיים לפחות אחד משלושת התנאים הבאים:
האחד, שיהיה לחייב ולבני משפחתו הגרים עמו מקום מגורים סביר לגור בו לאחר המכירה. השני, שיש להם יכולת כלכלית המאפשרת לשלם דמי שכירות ולממן מקום מגורים סביר. השלישי, שהועמד לרשותם על ידי הבנק סידור דיור חלופי, בין אם בהמצאת דירה אחרת או בתשלום פיצויים.
כאשר החייב עומד בתנאים לסידור מגורים, הזכות ניתנת לו ולבני משפחתו באופן אוטומטי, ואף החייב רשאי מיוזמתו להעלות את הנושא מול הרשם בעת הדיון בעניין מכירת הדירה. לאחר חקירת יכולתו של החייב, הרשם יורה לזוכה לדאוג לסידור מגורים חלופי, כאשר בדרך כלל הבנק מעמיד סכום כסף לרשות החייב שיספיק לשכר דירה לתקופה מסוימת.
אם הרשם קבע שסידור הדיור החלופי יהיה באמצעות העמדת דירה אחרת למגורים, תשלום פיצויים, העמדת סכום לצורך דמי שכירות, או בכל דרך אחרת שמטילה על הנושה הוצאות כלשהן, ההוצאות ייחשבו כחלק מהוצאות שהוציא הנושה בתיק, והן יתווספו ליתרת החוב, כך שסכום הכסף שיתקבל ממכירת דירת החייב ישמש גם לכיסוי הוצאות הדיור החלופי.