מיהו חייב בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חייב בהוצאה לפועל הנחשב לבעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו, הוא חייב אשר לא שילם את החוב לפי האזהרה שנשלחה אליו, או לא התייצב לחקירת יכולת ולא הגיש בקשה לצו תשלומים, ואף לא נתן לרשם הסבר סביר להתנהלותו.
עקב כך רשאי הרשם, העומד בראש לשכות ההוצאה לפועל, להטיל על חייב המשתמט מתשלום חובותיו, הגבלות שונות, לזמן אותו לבירור, ולדרוש מגופים חיצוניים כמו בנקים ומשרדי ממשלה מידע אודותיו, ואף במקרה של השתמטות מתשלום חוב מזונות, הוא רשאי להוציא נגד החייב צו מאסר.
מתי חייב נחשב למשתמט?
חייב הוא כל מי שנפתח נגדו תיק הוצאה לפועל, על פי הוראות פסק דין, אם הוא חתום על שטר חוב, או שהוגשה נגדו תביעה על סכום קצוב. חייב נחשב כבעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו, אם הוא לא הסדיר את תשלום החוב, ולא הוכיח את מידת יכולתו לפרוע את החוב בפני רשם ההוצאה לפועל.
חייב נחשב למשתמט אם לא הציג בפני הרשם את המידע והמסמכים הדרושים לשם בחינת יכולתו הכלכלית לפרוע את החוב שבגינו נפתח התיק, אם לא התייצב לחקירת יכולת למרות שאינו יכול לעמוד בצו התשלומים שנקבע לו, או לא התייצב לבירור שאליו הוזמן.
אי שיתוף פעולה עם הרשם
הרשם רשאי לזמן את החייב לבירור בהוצאה לפועל, לאחר שעברו 30 ימים מהמועד שבו הומצאה אזהרה, במטרה לבדוק מדוע הוא אינו עומד בתשלום החוב, או אינו משתף פעולה בבדיקת יכולתו לשלם. במעמד הבירור החייב יכול לשכנע את הרשם כי הוא אינו בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו, ולשתף פעולה בדרך של הצעת דרכים לביצוע פסק הדין, למלא הצהרה על יכולתו, ולחתום על כתב ויתור על סודיות.
חייב שהתייצב לבירור, אך לא מילא אחר החלטה של הרשם שניתנה במהלך בירור, או סירב למלא הצהרה בדבר יכולתו, לחתום על ויתור על סודיות, למסור מידע רלוונטי או סירב להציג מסמכים שנדרש להציג במעמד הבירור, מבלי לתת הסבר סביר, נחשב לחייב בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו.
הטלת הגבלות עקב השתמטות מתשלום החוב
רשם הוצאה לפועל הוא הגורם המחליט בבקשות המוגשות בתיקי הוצאה לפועל ומכריע במחלוקות בין החייב לזוכה. הרשם עוסק בפרוצדורה למילוי פסקי הדין המוגשים לביצוע, ובסמכות הרשם להטיל סנקציות על חייב בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו ללא נימוק סביר.
הרשם רשאי להזמין חייב משתמט לבירור ולדרוש מגופים חיצוניים לקבל מידע אודותיו. הרשם יכול להטיל על החייב הגבלות שונות, כגון: הגבלה על דרכון או תעודת מעבר, הגבלה על חידוש רישיון נהיגה, עיכוב יציאה מן הארץ, הכרזתו כלקוח מוגבל מיוחד, הגבלה על שימוש בכרטיסי אשראי והגבלה על ייסוד או כהונה בתאגיד.
במקרה שלא ניתן להביא לגביית החוב באמצעות הליכי גבייה אחרים, כגון הטלת הגבלות, רשאי הרשם לצוות על מאסרו של חייב בעל יכולת שאינו משלם את חובותיו ללא הסבר סביר. אולם החל מחודש מאי 2011 לא ניתן להוציא צו מאסר בתיקי הוצאה לפועל שאינם תיקי מזונות.