הליכי הוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מהם הליכי הוצאה לפועל? כיצד מתמודדים עימם? מה אומרים הליכי הוצאה לפועל מבחינת החייב ומבחינת הזוכה?
פעמים רבות, זוכים אשר מחזיקים בידם פסק דין חלוט או מסמך כספי (כגון שטר או שיק) נתקלים בקושי לגבות את הסכום מהחייב. למשל, החייב מתחמק או מעדיף שלא לשלם את החוב לזוכה מחמת הכחשת הסכום. ואכן, ייתכן ולא יהיה מנוס מפנייה להוצאה לפועל. מן הצד השני, אנשים רבים נאלצים להתמודד עם טענות שונות כנגדם באשר לחובות כספיים, וזאת למרות שהחוב נפרע זה מכבר או שהוא לא נכון מעיקרו. לא אחת, החוב יהפוך לתיק הוצאה לפועל אשר יש לדעת כיצד להתמודד עימו.
בין אם אתם בצד הזוכה, ובין אם אתם בצד החייב, אין ספק כי הליכי הוצאה לפועל הינם הליכים מורכבים אשר יש להתייחס אליהם ברצינות הראויה. מבחינת הזוכה, ניהול לא נכון של התיק עלול לשמוט את הקרקע תחת היכולת לגבות את החוב. החייב, לעומת זאת, צריך לדעת כי התנהלות שגויה תביא להטלת סנקציות שונות כגון עיקולים, עיכוב יציאה מהארץ, הגבלת חשבון בנק ואף מאסר. ניתן אפוא לומר כי הליכי הוצאה לפועל מתחלקים לשני אפיקים, הליכים מבחינת החייב והליכים מבחינת הזוכה.
הליכי הוצאה לפועל - זוכה
זוכה בהליכי הוצאה לפועל הינו אדם אשר בידיו פסק דין, חשבונות, שיק, או מסמך כספי מחייב. הוא הופך ל"זוכה" בהוצאה לפועל כאשר הוא איננו מסוגל להביא את החייב לשאת בחובו ואין מנוס מפנייה להוצאה לפועל בכדי להגביר את הלחץ על החייב ולהביאו לשלם. הליכי הוצאה לפועל מבחינת הזוכה מתחילים עם פתיחת תיק בהוצל"פ. לאחר פתיחת התיק, לשכת ההוצאה לפועל שולחת לחייב אזהרה המתריעה בפניו אודות החוב המדובר.
במידה והחייב איננו פורע את החוב גם לאחר שליחת האזהרה, לשכת ההוצאה לפועל מעניקה לזוכה שורה של כלים שניתן לנקוט בהם כנגד החייב. למשל - עיקולים, צו עיכוב יציאה מהארץ, מאסר, הגבלות ועוד. כמו כן, הזוכה רשאי לדרוש עריכת חקירת יכולת לחייב הנחשבת לאחד מהליכי ההוצאה לפועל הנפוצים ביותר. מדובר בחקירה אשר מבקשת לעמוד על יכולתו הכלכלית של החייב לשאת בחוב המדובר. חקירת יכולת יכולה לקבוע גם צו תשלומים בהתאם ליכולתו הכלכלית של החייב ובכך לסייע בפירעון החוב.
בניגוד לפשיטת רגל, לא מדובר בהליכים המפחיתים מגודל החוב. צווי תשלומים רק פורסים אותו בצורה אחרת שתאפשר את פירעונו. יודגש כי כאשר התשלום מתבצע במסגרת צו, והחובה המוטלת על החייב הינה מוגברת. למשל, הפרת צו תשלומים מהווה ממש עילה למאסר.
הליכי הוצאה לפועל - חייב
חייב בהוצאה לפועל הינו אדם אשר עומד כנגדו פסק דין חלוט או מסמך כספי שעליו לשלם. למרות שהליכי הוצאה לפועל מעניקים לזוכה אפשרויות רבות, זכויותיו של החייב אינן כאסקופה נדרסת. החוק מציב מעל החייב מטריית הגנה וזאת בעיקר על מנת שלא להביא לפגיעה בזכויותיו החוקתיות הבסיסיות ללא הצדקה. למשל, במידה והחייב טוען כי הוא שילם את החוב, ומציג טענת "פרעתי", ייתכן והוא יזכה לעיכוב הליכים עד לבירור הדברים.
כמו כן, ההוצאה לפועל לא תטיל עיקולים דרקוניים על חייב חסר יכולת כלכלית או תכניסו למאסר במידה והוא מעוניין לשלם אך אין ביכולתו לעשות זאת מבחינה פיננסית. דוגמא נוספת - בעת אישור בקשה לעיכוב יציאה של חייב מהארץ, לשכת ההוצאה לפועל איננה כחותמת גומי (נבחנת אפשרות של הפקדת ערובה, למשל). הליכי הוצאה לפועל מבקשים אמנם לסייע לזוכה, אך זאת תוך כדי שמירה על זכויותיו של החייב. כמו כן, גם חייבים יכולים לבקש סעדים לטובתם כגון חקירת יכולת, עיכוב הליכים, הכרזה עליהם כמוגבלים באמצעים וכדומה.
ייעוץ משפטי
ייעוץ משפטי בהליכי הוצאה לפועל הינו קוד המפתח לניהול נכון של סוגיות כגון דא. עורכי דין העוסקים בתחום יכולים להעריך כבר בתחילת העניין מהם הסיכויים והסיכונים העומדים על הפרק, לכאן או לכאן. לדוגמא, האם כדאי לחייב לנסות ולהגיע עם הזוכה לפשרה, האם יש מקום לבקש לעבור לפשיטת רגל, מהי הדרך הנכונה להתחקות אחר נכסיו של החייב, כיצד מאתרים הברחת נכסים, מהן הטענות שיש להציג בפני ראש ההוצאה לפועל, כיצד פותחים תיק בהוצל"פ בצורה הנכונה ביותר וכדומה. אי לכך, במידה ואתם עומדים בפני הליכי הוצאה לפועל, מומלץ לפנות בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי.