זוכה בהוצאה לפועל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 12 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
לרשותך מידע משפטי לזוכה בהוצאה לפועל. הסברים קצרים, עצות והצעות משפטיות וזאת על מנת להקל על האדם הפרטי ו/או אנשי עסקים בהתמודדות עם מערכת ההוצאה לפועל. המידע מיועד למי שחייבים לו כספים ...
הליכי הוצאה לפועל מהווים פעמים רבות את המוצא היחידי אשר נותר בידיו של זוכה שנתקל בקשיים לגבות חוב מאדם מסוים. בין אם מדובר בחוב אשר עניינו פסק דין חלוט, ובין אם החוב מבוסס על שטר או מסמך כספי, הליכי הוצאה לפועל יכולים בהחלט לסייע בידיו של הזוכה.
לאחר פתיחת תיק בהוצאה לפועל, לשכת ההוצאה לפועל תשלח לחייב אזהרה בנוגע למהלך. יצוין כי ישנם מקרים בהם הזוכה יוכל לנקוט בהליכים כנגד החייב גם טרם שליחת האזהרה, וזאת בעקבות חשש מפני התחמקות מצידו של החייב, הברחת נכסים וכדומה. עם זאת, במרבית התיקים, ההתנהלות מול החייב מתחילה עם משלוח האזהרה. אזהרה יכולה להישלח במסגרת מסירה מלאה או מסירה רגילה.
בכלליות, ניתן לומר כי מסירה רגילה הינה מסירה שיכולה להיות גם לעורך דינו של החייב ולהיעשות במספר אופנים נוספים. מסירה מלאה מתבצעת לידיו של החייב ו/או מי מבני ביתו באופן ישיר. ההבחנה בין המסירות הינה משמעותית מבחינת הזוכה וזאת משום שלעיתים קיים קושי בניסיון איתור חייבים.
אי לכך, כאשר האזהרה נמסרה לחייב במסירה מלאה, הזוכה יוכל לנקוט כנגד האחרון בצעדים חריפים ואף "מרחיקי לכת" לרבות מאסר. חשוב להדגיש כי גם מסירת אזהרה באופן רגיל מעניק לזוכה חופש פעולה משמעותי. חייב אשר מקבל לידיו אזהרה איננו רשאי להתנגד לקבלתה וגם סירובו נתפס על ידי החוק כ"מסירה מלאה".
לאחר קבלת האזהרה
לאחר קבלת האזהרה החייב יכול לנקוט במספר דרכים. ראשית, הוא יכול לשלם את החוב ו"לסיים את הסיפור". במידה והוא מתנגד, הוא יכול להגיש בקשת התנגדות להוצאה לפועל במסגרתה הוא יטען כנגד פתיחת התיק מלכתחילה.
באפשרותו של החייב גם להציג טענות המתייחסות לחוב עצמו (למשל - טענת פרעתי). חשוב להדגיש כי בקשת התנגדות איננה יכולה להיות מוגשת על ידי חייב כאשר החוב העומד על הפרק הינו תולדה של פסק דין או שטר משכנתא. טענות אלה של החייב תונחנה לפתחו של בית המשפט המוסמך. לעיתים, הזוכה יכול לבקש הקפדת ערובה אשר תבטיח את תשלום החוב והוצאות המשפט (מקל וחומר כאשר בעקבות הגשת ההתנגדות החייב קיבל צו עיכוב הליכים כנגדו).
במידה והחייב יתעלם, יש לכך כמה השלכות. ראשית, החוב גדל ומצטרפים אליו אגרות ושכ"ט עורך דין. שנית, הזוכה יכול להתחיל בנקיטת הליכים כנגד החייב (עיקולים, עיכוב יציאה מהארץ, מאסר, הגבלת חשבון בנק וכדומה).
האם להגיע לפשרה?
לעיתים, החייב מציע לזוכה הסכם פשרה. דהיינו, הסכם אשר במסגרתו הזוכה מוותר מעט על חובו, וזאת בתמורה להבטחה מצד החייב לפירעון מסוים. זוכים רובים נוטים לדחות על הסף הצעות פשרה אלה. חשוב להדגיש כי אכן יכול להיות שהצעת הפשרה תהווה "לעג לרש".
עם זאת, חשוב לזכור כי הליכי הוצאה לפועל הינם הליכים מתישים אשר עלולים לגרור התרוצצויות שונות בין לשכות ההוצאה לפועל, עורכי דין, בתי משפט וכדומה. זאת מבלי להזכיר את עוגמת הנפש ומורת הרוח מהתנהלותו של החייב (ולעיתים מהתנהלות הגורמים הנוספים). אי לכך, מומלץ שלא לדחות במחי יד הצעות פשרה וכדאי לבחון אותן לעומקן.