צו מאסר - טיפול וסיוע
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.5 מתוך 5 |
בעבר, סנקציית המאסר בהליכי הוצאה לפועל הייתה כלי אשר נעשה בו שימוש שכיח ונפוץ. חרף הפגיעה הקשה בזכויותיו החוקתיות של החייב, ובראשן זכותו הבסיסית ביותר לחירות, לשכות ההוצאה לפועל ובתי המשפט אישרו מאסרי חייבים "על ימין על שמאל". עם זאת, במרוצת השנים, הוקשחו מאד התנאים להטלת מאסר בפועל על חייבים בהליכי הוצאה לפועל.
כיום, המגבלות הרבות הקבועות בחוק, וההגבלות השונות שהוטלו על מהלכים כגון דא בפסיקה, מציבות הגנה משמעותית על חייבים המתמודדים עם צווי מאסר. עם זאת, סנקציה זו עדיין שרירה וקיימת ובסמכותו של רשם ההוצאה לפועל להפעילה אם יראה לנכון.
מאסר בהוצאה לפועל, בניגוד למאסר בהליך פלילי, איננו הליך עונשי. מדובר במאסר אשר איננו מקפל בתוכו סוגיות עונשיות אלא הוא משמש כ"כלי לכפייה". משמע, כלי אשר באמצעותו לשכת ההוצאה לפועל מפעילה על החייב לחצים אשר יביאו אותו לפרוע חובו ו/או להגיע להסדר הגיוני וראוי. לדוגמא, במידה ועסקינן בחייב אשר בשל מצבו הכלכלי הוא איננו מסוגל לפרוע את החוב, לשכת ההוצאה לפועל תימנע מלהטיל על האחרון מאסר מאחורי סורג ובריח. מאסר על חייב כגון דא יהיה "מאסר לא אפקטיבי" שכן לא מדובר בהתחמקות מפירעון חוב אלא באדם המצוי במשבר כלכלי חריף המונע ממנו לסייע לזוכה.
הגבלות נוספות
לשכת ההוצאה לפועל לא תוציא צו מאסר כנגד חייב אשר טרם ננקטו כנגדו הליכים אחרים, פוגעניים פחות. כמו כן, רשם ההוצאה לפועל איננו רשאי להוציא צו מאסר לחייב אשר טרם הופיע מולו או כנגד אדם הממלא אחר החלטות שניתנו בעניינו. ישנן גם הגבלות שונות החלות על הזוכה בסיטואציות כגון דא. למשל, הזוכה איננו רשאי לבקש את מאסרו של החייב, אלא אם חלפו 30 ימים מהמועד בו הומצאה לחייב האזהרה והוא לא נקט באחת הפעולות האמורות: שילם את החוב, ביקש שיינתן לו צו תשלומים, מילא אחר צו התשלומים שהוצא כנגדו, לא הגיש בקשה לצו תשלומים אך צירף את המסמכים הדרושים.
גם אם התקיימו כל התנאים הדרושים לשם הוצאת צו המאסר, הזוכה פונה לראש ההוצאה לפועל וזה איננו "חותמת גומי" על הצו. במהלך דיון בבקשה למתן צו מאסר חייב, ראש ההוצאה לפועל מזמן את החייב ושומע את טיעוניו. חייבים שאינם משתפים פעולה יובאו לפני ראש ההוצאה לפועל במסגרת צו הבאה מיוחד. במסגרת בירור זה, ראש ההוצאה לפועל מברר עם החייב מדוע הוא מתחמק מהנושה ומדוע הוא איננו פורע את חובו כנדרש. כמו כן, ראש ההוצל"פ בוחן עם החייב מדוע האחרון לא הגיש בקשה למתן צו תשלומים על מנת למנוע את מעצרו ו/או להקל עליו לפרוע את החוב. יודגש כי כעת עומדות בפני ראש ההוצאה לפועל אופציות נוספות מלבד הטלת מאסר, למשל:
- הזמנת החייב לחקירת יכולת.
- מתן הוראה לחייב לחשוף מסמכים רלבנטיים.
- לתת לחייב צו תשלומים חודשי.
בסופו של היום,
במידה וראש ההוצאה לפועל סבור שיש לפעול כאמור, ייתכן ויינתן כנגד החייב צו מאסר. תקופת המאסר בגין חוב בהוצאה לפועל מוגבלת בזמן והיא איננו יכולה להיות למעלה משבעה ימים "בגין כל תשלום שלא שולם". כמו כן, גם אם החייב עומד בפני חובות רבים, תקופת מאסרו הכוללת לא תיארך יותר מחודש. לא ניתן לאסור חייב על אותו החוב פעם שנייה ואין לבקש צו מאסר כנגד חייב אלא 7 ימים לאחר שחרורו של האחרון ממאסרו הקודם. החוק קובע כי חייבים בהוצאה לפועל אשר הושמו במאסר יובאו בפני שופט בתוך שתי יממות ממועד מאסרם. ההנחה היא כי תנאי המאסר הקשים יביאו את החייב לשנות את דעתו ויכריחו אותו לקחת אחריות על החוב ולפעול על מנת לתקן את העוול שנגרם לזוכה.